Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Tudor Copaci neagă că ANRE…

Tudor Copaci neagă că ANRE ar fi subordonată politic și explică de ce instituția și-a suspendat propria decizie

Foto: tribuna.md

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, susține că nu a fost influențat de prim-ministru atunci când a suspendat decizia de majorare a prețurilor la carburanți. În cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Copaci a dat asigurări că ANRE este o instituție independentă.

„ANRE este o instituție independentă față de Parlament, Guvern sau alte autorități publice centrale. Însă, chiar dacă suntem independenți, suntem sub control parlamentar”, a spus Tudor Copaci.

Conducerea ANRE a suspendat pe 31 mai decizia de majorare a prețurilor la carburanți, la scurt timp după ce premierul a cerut explicații Agenției. Aceste acțiuni au nemulțumit mai mulți deputați, care au cerut audierea lui Filip în Parlament, pentru că acesta ar fi dat indicații ANRE-ului, care este de fapt un regulator independent. Încercarea de aducere a premierului la raport în Parlament a eșuat însă.

Directorul agenției a mai precizat că decizia de suspendare a fost luată după ce Alina Zotea a expediat o solicitare către ANRE prin care cerea argumentarea majorării prețurilor la benzină și motorină, după ce în Parlament au fost discuții la acest subiect, dar și după ce premierul a cerut explicații: „S-a creat o situație că au apărut întrebări. Noi am luat decizia de a suspenda ordinul pentru verificarea suplimentară a calculelor. Nu a existat nici o influență politică”.

Cu privire la următoarele evoluții ale prețului plafon la carburanți, Tudor Copaci a specificat că prețul este calculat în dependență de doi indicatori: „Orice declarație a domnului Trump, într-o oarecare măsură influențează piața produselor petroliere. La formarea prețurilor stau cotațiile Platts și cursul mediu de schimb, stabilit de Banca Națională a Moldovei. Noi stabilim prețuri plafon, iar prețurile diferă deja de la o companie petrolieră la alta”.

Deciziile de majorare a prețului la carburanți a scos automobiliștii în stradă, care au cerut transparență în procesul de formare a prețurilor și calitate la standarde europene a carburanților. Automobiliștii au acuzat ANRE că ar fi o instituție subordonată politic și că a suspendat propria decizie doar după ce ar fi primit indicații de la premierul Pavel Filip.

Foto: tribuna.md