‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultura ecologică. Care sunt cei mai mari producători

Agricultura ecologică. Care sunt cei mai mari producători

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Terenurile agricole pe care se practică agricultura ecologică în trei țări din sudul Europei reprezintă 44,9% din totalul suprafețelor destinate agriculturii bio din întreaga UE. Totuși, în ceea ce privește consumul produselor ecologice, clasamentul este condus de statele din nordul continentului, relateaza EurActiv.

Cu toate acestea, agricultura ecologică este practicată pe doar 6,7% din suprafața agricolă totală, utilizată în UE.

Țările care practică agricultura bio pe cele mai mari teritorii

Conform informațiilor oficiale, suprafața totală din UE utilizată pentru agricultura bio a crescut cu 18,7% între 2012 și 2016. Analiștii sunt de părere că Spania, Italia, Franța și Germania cumuleaza peste jumătate din suprafața totală utilizată în UE pentru agricultura ecologică.

Țara membră UE care practică agricultura ecologică pe cea mai mare suprafață este Spania (16,9%), urmată de Italia (15,1%), Franța (12,9%) și Germania (9,5%). Și țări precum Austria (4,8%), Suedia (4,6%), Polonia (4,5%), Marea Britanie (4,1%) și Cehia (4,1%) practică agricultura bio pe o suprafață importantă.

Ce se produce prin agricultura ecologică

Cea mai mare parte a agriculturii bio din spațiul intracomunitar este concentrată pe pășuni și pajiști destinate creșterii ecologice a animalelor (45,1%) și pe culturile arabile de cereale, legume proaspete, furaje verzi și plante industriale (44%).

Restul de 10,9% a agriculturii ecologice se axează pe culturi permanente de tipul: pomi fructiferi, arbuști, plantații de măslini și vița de vie.

‹ adv ›

Cei mai importanți consumatori de produse organice

În anul 2016, UE a fost a doua cea mai mare piață din lume pentru produsele organice, înregistrând vânzări de 30,7 miliarde de euro. Cea mai mare consumatoare de produse bio din lume a fost SUA, cu vânzări de 38,9 miliarde de euro.

La nivelul Uniunii Europene, Germania are cea mai mare piață de alimente ecologice, cu vânzări anuale de 9,5 miliarde de euro. Din punct de vedere al ponderii produselor organice în vânzările totale de alimente, clasamentul este condus de Danemarca, țara în care 9,4% din totalul produselor vândute într-un an sunt bio. Alte țări consumatoare de produse bio sunt Luxemburg (8,6%), Elveția (8,4%) și Germania (5%).

Din punct de vedere al sumelor platite pentru produsele ecologice, cea mai mare suma este cheltuita de elvetieni, cu un consum anual per capita de 274 euro. Clasamentul este continuat de Danemarca (227 euro), de Suedia (197 euro) si de Germania (116 euro).

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›