Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Secretarul de Stat al…

VIDEO Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, în discuție cu protestatarii care cer demisia a șapte magistrați

Un protest a avut loc astăzi în fața Ministerului Justiției împotriva hotărârilor instanțelor judecătorești privind invalidarea alegerilor locale noi din mun. Chișinău. Simpatizanții liderului PPDA au cerut demisia celor șapte magistrați, de la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și, respectiv, Curtea Supremă de Justiție, care au semnat pentru invalidarea scrutinului, și au solicitat ministrei Justiției, Victoria Iftodi, să intervină pentru ca decizia instanței supreme să fie revizuită. În fața protestatarilor a ieșit secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu.

Secretarul de stat a discutat mai bine de o oră cu protestatarii care au solicitat o discuție cu ministra Victoria Iftodi. Nicolae Eșanu i-a îndemnat pe manifestanți să dea dovadă de discuții civilizate și a încercat să le explice că Ministerul Justiției nu are nicio atribuție cu deciziile instanței și nici competențe de a demite cei șapte judecători: Rodica Berdilo, Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc, Vladislav Clima, Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Protestatarii i-au solicitat secretarului de stat intervenția ministrei privind revizuirea deciziei irevocabile a CSJ din 25 iunie prin care mandatul lui Andrei Năstase este invalidat. La rândul său, secretarul de stat i-a întrebat pe protestatari: „Vreți să trăiți în țara în care ministrul Justiției anulează hotărârile judecătorești?”.

„-Este mai bine, decât să trăim în țara în care Plahotniuc dă indicații judecătorilor. Așa este mai corect”, a răspuns unul dintre protestatari.

„Vreau să declar cu toată responsabilitatea: Ministerul Justiției nu a intervenit până acum în deciziile judecătorești și nu va interveni niciodată să anuleze o hotărâre de judecată, indiferent de numărul persoanelor care vor contesta. Este total contrar statului de drept”, a declarat secretarul de stat, sugerându-le protestatarilor ca „înainte de a protesta și a solicita unei autorități a statului” să se documenteze dacă aceasta poate, prin atribuțiile pe care le deține, să le îndeplinească cerința.

Drept replică la solicitarea ca toți cei șapte judecători care au invalidat alegerile să fie demiși, Nicolae Eșanu i-a întrebat pe manifestanți dacă cunosc care este procedura de demitere a unui magistrat.

Manifestanții  au adus acuzații la adresa liderului PDM, despre care afirmă că ar controla justiția.

Nicolae Eșanu le-a spus protestatarilor că nu cunoaște prea multe despre liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, pentru a discuta despre el, iar despre „justiția controlată” ar putea să se pronunțe doar dacă sunt prezentate fapte concrete.

„Eu am obligația, și ca secretar de stat, și ca cetățean, să respect standardele internaționale de independență a justiției. Aveți dreptul să veniți să mă scuipați în suflet, dacă eu o să pun un cuvânt care nu corespunde realității. Recomandarea din 2010 spune, eu sunt funcționar de stat, nu au dreptul pentru a asigura independența justiției să comenteze hotărârile judecătorești, cu excepția faptului că au dreptului să le conteste în judecată”, a declarat Nicolae Eșanu protestatarilor revoltați de atitudinea secretarului de stat.

Protestatar: -Dvs considerați că a fost o justiție corectă și echitabilă, un proces echitabil?

Nicolae Eșanu: -Ca jurist răspund: a fost sau nu un proces echitabil, spune o instanță judecătorească. Atât timp cât un judecător nu a spus că nu a fost justiție, o hotărâre judecătorească ține locul legii. Ea este lege, pentru că judecătorul, conform Constituției, spune așa e corect sau e greșit. Că sistemul funcționează aiurea și trebuie schimbat, e altă întrebare.

În hotărârea motivată a Judecătoriei Chișinău din 19 iunie, judecătoarea Rodica Berdilo își argumentează decizia de invalidare a alegerilor pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie, impactul căreia a fost de ordinul zecilor de mii. Peste două zile, la 21 iunie, trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima, au respins apelul declarat de Andrei Năstase și a menținut hotărârea judecătoarei Berdilo. Luni, 25 iunie, hotărârea devine irevocabilă, după de Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh de la CSJ au respins recursul lui Năstase.

La 3 iunie, liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a câștigat cu peste 52% de voturi și un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban.