Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Raportor special al ONU, în…

Raportor special al ONU, în vizită la Chișinău și Tiraspol pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Michel Forst, se află în prima sa vizită oficială în R. Moldova între 25-29 iunie, pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului și pentru a revizui eforturile, progresele și provocările statului în asigurarea protecției şi consolidării rolului lor important.

„Această vizită reprezintă o mare oportunitate de a ne angaja într-un dialog constructiv cu autoritățile statului și cu organizațiile societății civile și de a identifica modalitățile de a asigura un mediu sigur pentru apărătorii drepturilor omului”, a declarat Michel Forst, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanței ONU în R. Moldova.

În timpul vizitei sale de o săptămână, la invitația Guvernului R. Moldova, Michel Forst se va întâlni cu oficiali de stat, reprezentanți ai sistemului judiciar și procuraturii, avocați, jurnaliști, precum și cu membrii Oficiului Avocatului Poporului, cu apărătorii drepturile omului și reprezentanților organizațiilor societății civile. Oficialul urmează să întreprindă vizite la Chișinăul și Tiraspolul.

„Aștept cu nerăbdare să analizez și abordez provocările cu care se confruntă organizațiile societății civile, să identificăm împreună bunele practici puse în aplicare de guvern și să identificăm modalități de a susține și de a consolida activitatea vitală și legitimă a apărătorilor drepturilor omului”, precizează raportorul special al ONU.

Constatările vizitei și recomandările vor fi făcute publice de către raportorul special al ONU vineri, 29 iunie, în cadrul unei conferințe de presă.

Raportorul Special va prezenta concluziile la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, care va avea loc în martie 2019.

Pe parcursul anului 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 10 hotărâri care constată cel puțin o violare a Convenției de către R. Moldova, potrivit Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului. Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanților constituie 95 348 euro. În cinci cauze a fost încălcat dreptul la libertate și la siguranță, în trei cauze R. Moldova a fost condamnată pentru condiții inumane, tratament inuman și degradant pe timpul detenției, în alte în două cazuri – pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Michel Forst (Franța) a fost numit de Consiliul pentru Drepturile Omului în calitate de Raportor Special al ONU pentru situația apărătorilor drepturilor omului în 2014. Acesta a fost Directorul General al Amnesty International (Franța) și Secretarul General al primului Summit Mondial privind Apărătorii Drepturilor Omului în 1998. S-a remarcat ca expert independent al ONU pentru situația drepturilor omului în Haiti. Raportorii Speciali fac parte din ceea ce se numește Proceduri Speciale ale Consiliului pentru Drepturile Omului. Procedurile Speciale, cel mai mare grup de experți independenți în sistemul ONU pentru Drepturile Omului, este denumirea generală a mecanismelor independente de constatare și monitorizare a Consiliului, care abordează fie situații specifice fiecărei țări, fie probleme tematice în toate părțile lumii.

Experţii în Procedurile Speciale lucrează în mod voluntar, ei nu sunt personalul ONU și nu primesc un salariu pentru munca lor. Ei sunt independenţi de orice guvern sau organizație și se autoreprezintă.