16:30:57 24.04.2024
Stiri

SECRETUL lui Ceauşescu, dezvăluit abia acum! Cum se răcorea dictatorul în zilele toride de vară

Știri 26.07.2015 20:59 Vizualizări3624 Autor: Ziarul National
SECRETUL lui Ceauşescu, dezvăluit abia acum! Cum se răcorea dictatorul în zilele toride de vară


În zilele toride de vară, aerul condiţionat le face viaţa mai uşoară oamenilor. Înainte de 1989 însă, această soluţie nu exista: în ţară nu se produceau astfel de aparate şi nici nu se importau. Cu toate acestea, Nicolae Ceauşescu nu suferea niciodată din cauza căldurii.

Sala Palatului avea un sistem de aerisiri, dar la şedinţele la care participa fostul lider comunist, sistemul era oprit, pentru că dicatatorul se temea de microbi sau de contaminare radiologică. Totuşi, temperatura era mai scăzută decât în alte spaţii publice, pentru că sistemul de aerisire funcţiona până la venirea lui Ceauşescu în Sală.

Şi în birourile conducerii PCR era menţinută o temperatură confortabilă în timpul verii. Acolo exista un mecanism simplu şi eficient, prin care erau răcorite camerele de la Consiliul de Stat.

Instituţiile importante aveau generatoare electrice şi puţuri de alimentare cu apă, pentru situaţiile în care reţeaua publică ar fi fost afectată. Vara, în calorifere, era pompată apă din puţ, la 9-10 grade Celsius.

Energia geotermală, redescoperită

Potrivit sursei citate, sistemul de răcire cu apă, prin tavan sau pardoseli este ecologic. Proiectul ELI, de la Măgurele, unde se construieşte cel mai mare laser din lume, va folosi energia geotermală atât pentru încălzirea, cât şi pentru răcirea Institutului, în timpul verii.

Peste 1 100 de foraje de schimb geotermic vor fi efectuate la Măgurele, pentru a folosi apa rece de la suprafaţă sau apa fierbinte de la mare adâncime. Pompele geotermale vor suplini un consum de 10 MW, fără să genereze CO2 şi fără să consume resurse neregenerabile, scrie dcnews.ro, citat de gandul.info.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md