/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Experți: Practicile negative de la alegerile locale se pot extinde asupra parlamentarelor

missing
24 iunie 2018, ora 10:32

Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a declarat că un exemplu este cazul candidatului Partidului Politic Șor pentru comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, unde au fost înaintate alegații de încălcare, care puteau fi sancționate cu excluderea din cursă a concurentului și implicit anularea alegerilor. Dar nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, în cazul municipiului Chișinău, unde pentru o abatere minoră, care se sancționează contravențional, alegerile au fost invalidate.

„În cazul în care instanțele vor încerca să pronunțe soluții pornind de la motivarea lor internă, care este cel mai probabil cu rea-credință, bazată pe interpretarea defectuoasă a legii, atunci ne putem pomeni cu diferite scenarii destul de negative. În anumite circumscripții electorale pot fi validate alegerile, în alte anumite circumscripții alegerile pot fi invalidate. Acest fapt poate evident ajuta sau, din contra, periclita formarea unei majorități în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Pavel Postica.

Potrivit directorului executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boţan, cetățenii Republicii Moldova trebuie să își facă propria concluzie. Sunt circumscripții cu învingători dezirabili și indezirabili. Cei indezirabili sunt eliminați. Asta cel puțin se vede din acest context, a opinat Igor Boțan.

Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a spus că în această declarație a fost inclusă și problema lipsei de transparență, cu referire la faptul că jurnaliștilor li s-a îngrădit accesul în sala de judecată, când cauza a fost examinată în prima instanță. „Or, în condițiile în care colegii noștri jurnaliști nu au avut acces la informație din prima sursă, în asemenea condiții întotdeauna există loc pentru speculații, pentru interpretări, pentru dezinformări”, a mai spus Nadine Gogu.

Semnatarii declarației mai menționează că deciziile abstracte ale curților de justiție subminează întreg procesul electoral, care potrivit legislației trebuie să se încununeze cu alegerea primarului municipiului Chișinău. Dacă curțile de justiție au declarat invalidarea alegerilor, ele trebuiau să identifice la modul concret, fără echivoc, vinovații ce urmează să fie eliminați din competiția electorală pentru reluarea votării. Acest lucru nu a fost făcut, iar impactul deciziilor a provocat protestul alegătorilor.

Declarația este semnată de către membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, care este constituită din 35 de organizații, dar și de către membri ai Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și alte organizații non-guvernamentale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram