Pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol au fost fixate 4 coloane de tehnică blindată și auto militare ale GOTR!

La 23 iunie, în jurul orei 04:00 și apoi la orele 06:30, 11:15 și 13:15, pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol a fost fixată deplasarea neanunțată a 4 coloane de unități de tehnică blindată și auto militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Delegația R.Moldova la CUC precizează că au observate 11 TAB-uri și 25 autocamioane (URAL, ZIL, UAZ), iar pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, precum și lipseau numerele de înmatriculare.

Conform informațiilor disponibile, unitățile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unități) care în dimineața zilei de 21 iunie s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Contactată de Deschide.MD, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a declarat că după ce a parvenit informația de Comisia Unificată de Control, delegația R. Moldova a sesizat și misiunea OSCE în Republica Moldova care s-au deplasat la fața locului.

„Acum are loc inspectarea incidentului. Tot astăzi s-a întrunit în regim operativ comandamentul militar întrunit în ședință extraordinară și s-a solicitat ca să fie luate măsuri ce vor asigura instalarea posturilor mobile pentru a investiga incidentul până la sfârșit ca să cunoaștem care este situația reală. De asemenea astăzi am înaintat către misiunea OSCE și o scrisoare oficială prin care solicităm să ne spună: capacitatea de reacție a acestor blindate, ce s-a transportat și să ne ajute în această documentarea cazului”, a declarat Lesnic.

Ulterior, reprezentanții Federației Ruse au motivat această mișcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului ca urmare a indicațiilor primite de la conducerea Ministerului Apărării rus în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal.

În debutul incidentului din această dimineață, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgență a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control (reprezentanții Federației Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei, Tiraspolului) care la ora 05:30 s-au deplasat în raioanele Dubăsari și Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroțcaia și Mălăiești) pentru a documenta situația.

La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care la ora 06:20 au fixat deplasarea a 4 mijloace URAL și a unei unități auto de inspecție militară, iar la 07:15 aceleași unități au fost observate în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol. La solicitarea observatorilor militari de a opri mișcarea acestor unități, pentru efectuarea controlului regulamentar, nu s-a reacționat nici într-un mod.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunțarea autorităților moldovenești sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a chemat toate componentele Comisiei și Comandamentul Militar Întrunit al operațiunii de pacificare să acționeze în strictă conformitate cu înțelegerile convenite în procesul de reglementare transnistreană și să asigure respectarea regimului Zonei de Securitate.

De notat că mișcarea neautorizată a tehnicii militare GOTR a avut loc după ce ieri Adunarea Generală a ONU aprobat rezoluţia depusă de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei.

Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În textul rezoluţiei sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană.

În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din GOTR şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare