Ministerul de Externe despre rezoluția ONU: „Contingentul militar rus rămâne garantul păcii și stabilității în Transnistria”

Ministerul de Externe rus a denunțat rezoluția adoptată ieri de Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor ruse staţionate de mai bine de 26 de ani în Republica Moldova, pe stânga Nistrului.

„Adoptarea acestei rezoluţii riscă să submineze progresele fragile care s-au profilat în ultimele luni în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean”, a declarat MAE rus într-un comunicat. „Numeroşi oameni politici, şi nu doar de la Chişinău, au uitat deja că doar graţie intervenţiei oportune a trupelor ruse s-a putut pune capăt curgerii de sânge pe Nistru şi creării de condiţii pentru lansarea procesului de reglementare paşnică”, mai remarcă MAE rus în comunicatul citat de Agerpres.

Citește „Igor Dodon: Guvernul a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare a rezoluției la ONU

Un acord de pace semnat în 1992 între Rusia şi Republica Moldova a pus capăt conflictului armat dintre Chişinău şi Transnistria, soldat cu o mie de morţi, notează AFP. „Până acum, contingentul militar rus rămâne garantul păcii şi stabilităţii în Transnistria”, asigură diplomaţia rusă.

Moscova consideră acest proiect „provocator” de rezoluţie propus de Republica Moldova drept „un demers făţiş publicitar de propagandă”, care vizează să permită unei „părţi a politicienilor de la Chişinău (…) să câştige popularitate în apropierea alegerilor legislative” programate să aibă loc în toamnă, apreciază MAE rus.

Citește „MAE de la București salută rezoluţia ONU privind retragerea trupelor militare străine din Republica Moldova

Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotriva şi 83 de abţineri.

Sursa: Agerpres

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.