16:54:48 23.04.2024
Stiri

„Gura de rai” din Chișinău

Social 26.07.2015 16:00 Vizualizări2483 Autor: Victoria Bortă
„Gura de rai” din Chișinău


Proiect // Ne propunem ca „Satul lumii” să includă circa 50 de căsuțe construite în stilul folcloric al diferitelor țări

Într-o zonă ferită de ochii lumii din Chișinău se află Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă”. Cadrul rustic și natura excepțională înconjoară edificiul teatrului, care de acum doi ani și-a reluat activitatea pentru a valorifica atât folclorul, cât și spațiul imens din zona expozițională „Moldexpo”.

„Totul s-a distrus”

O casă de spectacole în stil boieresc, alte două case bătrânești, livezi de cireși și meri, o vie, dar și un imaș imens fac parte din cadrul instituției, care a fost fondată acum 27 de ani. Deși este „o gură de rai”, teatrul e mai puțin cunoscut, deoarece timp de zece ani nu a funcționat, iar această oază, odată cu trecerea timpului, s-a distrus.

„Acum doi ani când am venit încoace nu exista nici lumină electrică, nici apeduct, nici canalizare. Nu existau nici geamuri. Totul s-a distrus, iar în acest timp de când am venit noi încercăm să refacem, după posibilități”, povestește directorul teatrului, Vitalie Cărăuș.

Aleea îngustă și gardul de nuiele duc spectatorul într-o lume rustică de poveste. „Suntem instituție de stat, susținută de către Ministerul Culturii, care niciodată nu a fost bogat și care nici acum nu este, dar care încearcă să ne ajute să menținem acest edificiu”, specifică Vitalie Cărăuș.

Teatru pentru turiști

Zona expozițională era frecventată pe timpuri de mii și mii de turiști, care veneau din fostele republici unionale. „Până în anul 1992, turiștii veneau la spectacole, apoi vizitau și alte locuri atractive ale republicii”, menționează directorul instituției.

Odată cu destrămarea acestui sistem, a dispărut turistul și, la un moment dat, s-a pomenit și teatrul fără activitate. „Nu mai avea pentru cine să muncească, pentru că publicul autohton nu este atât de numeros ca să frecventeze zi de zi o instituție de acest gen”, adaugă artistul.

Cu toate acestea, nici în această perioadă estivală, teatrul nu și-a luat pauză în speranța că poate vreun turist îi va păși pragul. „Nu pot să mă laud că avem mari performanțe la acest compartiment, dar sperăm că la anul va fi mult mai bine”, își exprimă speranța Vitalie Cărăuș.

Spectatorul tânăr

Totodată, echipa teatrului mizează și pe spectatorul tânăr, axându-se pe piesele pentru copii. „Suntem în faza de a deschide un studio pentru copii și tineret, începând cu luna septembrie”, anunță directorul.

De asemenea, echipa a inițiat un festival numit „Acasă la Teatrul Ion Creangă”, în care vor participa și copii. „Vrem să ne creștem spectatorul nostru, care peste ani de zile va deveni matur și va veni singur aici. Asta o știm, o înțelegem și încercăm să o facem”, remarcă directorul.

Anul acesta, festivalul a fost doar o ediție pilot, realizată la nivel național cu participanți și oaspeți autohtoni. Abia la anul va avea loc prima ediție la care vor fi invitate și colective internaționale. „Am încercat să vedem dacă ne reușește organizarea unui asemenea festival și ne-a reușit”, specifică Vitalie Cărăuș.

„Satul lumii”

Teatrul mai are un proiect grandios, care ar putea deveni o atracție internațională. Proiectul, realizat deocamdată doar pe hârtie, se numește „Satul lumii” și include circa 50 de căsuțe construite în stilul folcloric al diferitelor țări. „Încercăm să ducem tratative cu toate ambasadele de la noi pentru realizarea acestui proiect unic”, precizează conducătorul instituției.

Lotul de pământ imens din posesia instituției permite crearea unui asemenea muzeu de excepție. „La festival vor fi invitate colective din alte țări și, dacă acestea își doresc, le putem oferi doi ari de pământ pentru a construi o căsuță în stilul folcloric al zonei din care vin”, subliniază artistul.

Se preconizează ca aceste case să fie funcționale, să aibă decor specific, bucătărie autohtonă și actori care să reprezinte țara respectivă. De asemenea, directorul teatrului consideră că instituția trebuie să fie tutelată și de Ministerul de Externe, pentru că reprezintă folclorul, dar și portul național.

„Am încercat să discutăm acest aspect acum doi ani, dar de atunci s-au schimbat cinci guverne”, concluzionează Vitalie Cărăuș.

Alivancă și bostan cu lapte

Teatrul dispune și de o mică bucătărie. „Câteva echipe turistice pe care le avem deja își doresc să le oferim și o cină tradițională”, menționează directorul teatrului.

Astfel, după spectacol, oaspeții sunt invitați la o cină cu bucate, care nu pot fi găsite în Chișinău. De exemplu, alivancă, turte cu mac, bostan cu lapte, bucate despre care numai bunicile noastre știau.

„Așa funcționează bucătăria care se bucură de mare succes, nu atât la străini, cât la ai noștri”, constată cu entuziasm artistul.

Noua stagiune

Colectivul mic al teatrului este alcătuit din 30 de persoane, printre care actori, interpreți, dansatori, muzicieni și echipa tehnică. Împreună realizează spectacole teatrale, folclorice, chiar și muzicale. Cel mai vechi spectacol al teatrului este „Bine e la șezătoare”. Un spectacol mai nou este „Pe ai țării umeri dalbi”- piesă care redă istoria țării noastre din perioada postbelică și până în prezent.

De asemenea, un concert de excepție e „Hai să dăm mână cu mână”, care reprezintă versul patriotic demult uitat. Tot din septembrie teatrul își așteaptă publicul la următoarea stagiune.

Spectacolele vor avea loc în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar pe parcursul săptămânii spectacole se vor desfășura doar la comandă. Sala Casei Mari a teatrului are 150 de locuri, de aceea își primește spectatorii într-un cadru intim, dar plin de folclor și tradiție populară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md