Avocații, în grevă. Vor protesta în fața Curții de Apel Chișinău

Uniunea Avocaților din Republica Moldova a anunțat astăzi că vor organiza, pe 26 iunie, o acțiune de protest împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Protestul va avea loc, între orele 10.00 – 12.00, în fața sediului Curții de Apel Chișinău.

În plus, la 26 iunie, avocații și avocații stagiari, pe întreaga zi nu vor participa la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile.

Totodată, avocații nu vor participa la acțiuni de urmărire penală efectuate de organele de urmărire penală (Procuratura, Poliția de frontieră, Inspectoratul General al Poliției.

Potrivit avocaților, protestul avocaților este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond.

Avocații trag alarma despre acest fapt de mai mulți ani și, deși problema dată a fost ridicată de înalți funcționari europeni, recunoscută de mai mulți miniștri ai justiției, recent și la nivel de prim-ministru al Republicii Moldova, plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor.

Potrivit lor, deși Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea europeană a drepturilor omului a calificat condițiile de detenție din Instituția Penitenciară nr. 13 ca fiind inumane și degradante, măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, fără ca instituțiile care o solicită să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate.

Precizăm că la 6 iunie, premierul Pavel Filip a declarat la ședința Guvernului că arestul preventiv este aplicat excesiv de către instanţele de judecată, chiar şi atunci când nu este motivat. Prim-ministrul i-a cerut atunci ministrului Justiţiei să propună modificarea legislaţiei, astfel încât să fie stipulat mai clar în ce cazuri poate fi aplicată această măsură preventivă.

Potrivit premierului, numărul cazurilor de arest preventiv rămâne foarte mare, în ciuda faptului că Moldova, în repetate rânduri a fost condamnată la CEDO.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.