20:21:55 25.04.2024
Stiri

COMPARAȚIE // Maia Sandu, „doamna de FIER” a R. Moldova: „Va trebui să reabiliteze imaginea şifonată a acestei coaliţii”

Politică 26.07.2015 15:19 Vizualizări2130 Autor: Ziarul National
COMPARAȚIE // Maia Sandu, „doamna de FIER” a R. Moldova: „Va trebui să reabiliteze imaginea şifonată a acestei coaliţii” europalibera.org


„Alianța a pus-o de măligă, în toate sensurile posibile. Dacă de bună seamă o acceptă la manivele pe Maia Sandu, se va termina viața tihnită a heleșteului din care s-a putut extrage fără jenă miliardul de pomină. Dacă însă o va fenta în timpul votului din Parlament, mămăliga s-ar putea să explodeze, cu consecințe lesne de prevăzut”.

Așa și-a început emisiunea de astăzi Vasile Botnaru la Radio „Europa Liberă” în cadrul căreia i-a avut invitați pe editorialistul Ziarului NAȚIONAL Petru Bogatu și pe scriitorul Vitalie Ciobanu.

În opinia participanților la emisiune, Maia Sandu este singura persoană care poate obține rapid finanțarea occidentală, iar neacceptarea acesteia în funcția de prim-ministru ar însemna „un suicid al călăilor”.

Ziarul NAȚIONAL a selectat câteva idei expuse de Petru Bogatu și Vitalie Ciobanu la „Europa Liberă”:

Petru Bogatu

Dacă Tsipras nu a rezistat, cu atât mai puțin nu au cum să reziste oligarhii noştri. Repet, nu are încotro clasa politică, este un caz de forţă majoră.

Probabil, s-a considerat că în această situaţie este nevoie de un personaj nou, cu o reputaţie bună atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, care a demonstrat calităţi mai deosebite în funcţiile pe care le-a deţinut. Şi cred că, din acest punct de vedere, Maia Sandu este în afara concurenţei.

Pentru PLDM este o şansă de relansare a acestui partid, o posibilitate ca PLDM să redevină, poate, ceea ce a fost în 2009, în 2010. Pentru că tocmai o astfel de persoană poate să scoată acest partid, dar şi alianţa în întregime, la liman.

Momentul este favorabil pentru Maia Sandu, pentru că, dacă va fi învestită, sigur că există riscul să i se „taie capul”, dar în această situaţie tăierea capului primului ministru va însemna şi un suicid al călăilor. Şi călăii cred că îşi dau seama de acest fapt.

Maia Sandu este, practic, singura persoană care poate obţine rapid ceea ce aşteaptă toate partidele care acum creează alianţa – finanţarea occidentală, fără de care Republica Moldova deja se sufocă. Unii spun că la toamnă Republica Moldova va intra în incapacitate de plată pe plan intern. Acum a intrat. Potrivit unor informaţii, deja se umblă la nişte fonduri

Vitalie Ciobanu:

Maia Sandu va trebui să reabiliteze imaginea atât de şifonată a acestei coaliţii. Ea este faţa reformistă, este imaginea luminoasă şi „doamna de fier”. Acum putem aduce multe asemenea calificative, epitete, comparaţii. A fost comparată şi cu Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei din România şi europarlamentar român faimos. De numele Monicăi Macovei se leagă reforma în Justiţie, aşa cum ştim, în perioada mandatelor lui Traian Băsescu.

Maia Sandu e, pe undeva, replica basarabeană a acestui model reformist, fiind şi femeie, aceasta adaugă un farmec, un şarm de care avem nevoie aici, în Republica Moldova, unde lumea e bolnavă de misoginism și unde societatea este în general patriarhală, conservatoare, învechită în rele, înțepenită în obiceiuri proaste, în intoleranţă.

Dânsa chiar a aplicat nişte reforme, a stârnit foarte multe animozităţi, o rezistenţă chiar în tabăra proeuropeană, îmi amintesc de criticile Partidului Liberal la adresa Domniei sale. Până la urmă, din contra, de la an la an promovabilitatea la BAC a crescut.

Maia Sandu va trebui să demonstreze și ca premier aceleași calități, aceeași determinare, şi ea ştie lucrul acesta, ea a acceptat această provocare și rămâne să vedem dacă va fi și votată, dar sigur va intra în pâine cu intenţii foarte serioase.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md