Şedinţă comună a Guvernului şi a administraţiei din Făleşti, în cadrul unui nou format de întrevederi

Cele mai stringente probleme ale locuitorilor din raionul Fălești și soluțiile pentru depășirea acestora au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe comune a administrației publice centrale (APC) cu reprezentanții administrației publice locale (APL) din regiune.

Premierul Pavel Filip a menționat că noul format de întrevederi, care presupune intervenția consolidată a echipei guvernamentale în fiecare raion al țării, va intensifica conlucrarea între APC și APL, sporind, astfel, receptivitatea autorităților la nevoile cetățenilor.

Prim-ministrul a spus că, dacă la preluarea mandatului eforturile Executivului erau orientate spre stabilizarea situației economice din țară și deblocarea finanțării externe, în prezent, autoritățile sunt concentrate pe promovarea reformelor și a proiectelor de modernizare a țării. În acest sens, premierul a evidenţiat reforma administraţiei publice centrale, lansată pentru sporirea eficienţei instituţiilor statului și reformele inițiate pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, care au generat creșterea economică, oferind statului posibilitatea de face investiții sociale.

În cadrul ședinței, s-a discutat și despre proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat anul acesta de Guvern. În cadrul acestui program, raionul Fălești va beneficia de repararea a peste 35 km de drumuri naționale și locale, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 41 milioane de lei.

Pe lângă îmbunătățirea infrastructurii, sunt întreprinși pași concreți și pentru motivarea tinerilor să rămână în țară prin implementarea Programului „Prima casă”. Varianta mai avantajoasă a programului pentru angajații publici permite acestora să beneficieze de compensarea din bugetul de stat a 50% din suma creditului ipotecar pentru procurarea locuinței.

Premierul Filip a vizitat şi fabrica Sammy Cablaggi din raionul Fălești, specializată în producția cablajelor electrice pentru automobile. Compania activează în Republica Moldova începând cu anul 2007, fiind o investiție italiană în valoare de două milioane de euro.

Prim-ministrul a vizitat hala de producție și a vorbit cu lucrătorii fabricii despre condițiile de muncă și nivelul de salarizare. Angajații au menționat că recent salariul a fost majorat și s-au arătat mulțumiți de facilitățile oferite de angajator – compania asigură transport până la locul de muncă, iar începând cu 1 iulie curent, va oferi și tichete de masă. În prezent, angajații lucrează într-o singură tură, însă pe viitor muncitorii vor activa în două schimburi.

La întreprindere activează peste 800 de angajați, iar cifra de afaceri este de aproape 2,5 milioane de euro.

Şeful Guvernului și conducătorii instituţiilor publice cheie în administrarea mediului de afaceri au avut astăzi o întrevedere şi cu antreprenorii din raionul Fălești. Discuțiile s-au axat pe situația mediului de business din regiune, impedimentele pe care le întâlnesc întreprinzătorii și posibilitățile de facilitare în continuare a activității acestora.

Prim-ministrul a menționat că Guvernul optează pentru un dialog deschis cu antreprenorii, iar colaborarea pe această dimensiune este esențială pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.