Important! ONU a aprobat rezoluția care prevede retragerea armatei ruse din Moldova

Adunarea Generală a ONU aprobat astăzi rezoluţia depusă de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În favoarea acestuia au votat 64 de state, 14 au fost împotrivă, iar 83 s-au abținut.
În textul proiectului de rezoluţie sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Documentul precizează că, potrivit Constituţiei, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare reafirmă necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.

Alături de Republica Moldova, proiectul de rezoluţie depus de țara noastră a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.