‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova, pentru prima dată, în top 10 cei mai mari exportatori de mere din...

Moldova, pentru prima dată, în top 10 cei mai mari exportatori de mere din lume

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Analiștii de la EastFruit remarcă faptul că, în anul calendaristic 2017, Moldova, pentru prima dată, a intrat în topul celor mai mari exportatori de mere din lume. Volumul de export al merelor moldovenești a depășit pragul istoric de 200 mii de tone și a ajuns la 222 mii de tone, în naul 2017. În același timp, Moldova a surmontat Turcia, Belgia și Serbia, ajungând Țările de Jos. Dacă luăm în considerare volumul exporturilor nete (fără reexporturi), atunci Moldova a exportat mai multe mere decât Țările de Jos.

Acest lucru a devenit posibil datorită extinderii suprafețelor cu livezi intensive de mere din țară, plantate în ultimii 15 ani, dar și creșterii capacității de păstrare. Un rol important, în creșterea exporturilor, l-a avut și posibilitatea de a exporta mere pe piața din Federația Rusă, în timp ce majoritatea marilor producători de mere din Europa, cum ar fi Polonia, Italia, Franța și Ucraina, nu au avut o astfel de oportunitate după introducerea, de către Rusia, a „pachetului de sancțiuni”. Astfel, aproximativ 96% din volumul de export de mere din Moldova a fost efectuat anume pe această piață. Doar aproximativ 3% din merele din Moldova au fost livrate pe piețele din țările UE și aproape exclusiv pe piața românească.

Remarcăm că, veniturile din exportul de mere din Moldova indică un preț relativ scăzut oferit pentru acest produs. În mare parte, o evaluare atât de scăzută a eforturilor depuse de horticultorii moldoveni indică o calitate relativ scăzută a produselor furnizate. Cu toate acestea, principala problemă este insuficiența eforturilor de marketing, care, de asemenea, afectează negativ prețurile.

Experți de piață constată că, Republica Moldova și Serbia se numără printre țările cu un risc foarte ridicat de a administra afaceri cu producerea merelor, din cauza dependenței de livrări pe o singură piață într-o țară cu politici comerciale destul de imprevizibile. Ambele țări furnizează pe piața Federației Ruse mai mult de 95% din totalul volumului de mere. În același timp, Republica Moldova s-a confruntat, în mod repetat, cu interdicții privind furnizarea produselor pe piața din Rusia.

În consecință, Moldova și Serbia trebuie să identifice alternative pentru piața Rusă, cu atât mai mult cu cât există țări care pot plăti mai mult pentru un măr de calitate, decât consumatorii din Rusia. Cu toate acestea, comercializarea merelor la prețuri mai avantajoase, dar și de o calitate mai înaltă necesită eforturi suplimentare, iar fermierii preferă, de obicei, să urmeze calea cea mai ușoară. Și doar atunci când apar situații de criză, încep să caute noi piețe de desfacere.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›