20:45:32 19.04.2024
Stiri

Sfatul nutriționistului // Economie în gastronomie

Reportaj 26.07.2015 12:10 Vizualizări2607 Autor: Ziarul National


Sfatul nutriționistului // Economie în gastronomie sursa: google.ro

Nu compromiteți calitatea produselor prin prețuri reduse.

Toată lumea dorește să mănânce cât mai gustos, cât mai bine, iar internetul, librăriile, revistele și ziarele ne tentează cu rețete care mai de care, deseori recomandând ingrediente scumpe sau chiar inaccesibile.

Și atunci cei mai săraci de buzunar rămân doar cu cititul sau chiar cu o reticență față de autorii care se pare că promovează mâncarea delicioasă doar pentru cei avuți.

„Mâncarea sănătoasă și bună este un drept, și nu un privilegiu”, repet eu ori de câte ori cineva încearcă să mă convingă de utilitatea sau unicitatea unui super-produs exotic sau a unei rețete sofisticate.

Într-adevăr, există gastronomia rafinată, „houte cuisine”, i se mai spune, practicată de bucătarii celebri, în restaurante de trei sau patru stele Michelin, dar acelea nu sunt pentru consumul zilnic. Ele sunt mai curând niște tendințe în lumea bucătarilor, niște revoluții mici, care vor seta scena gastronomică pentru anii care vin.

Noi însă, oamenii simpli, mâncăm zilnic ca să ne săturăm, ca să avem energie, ca să ne bucurăm împreună cu familia, și iată că aici vine rolul rețetelor și produselor atât calitative, cât și accesibile pentru toată lumea. Aici este important să promovăm și să căutăm ingrediente și rețete pe măsură.

Și dacă unii dintre noi își pot permite ingrediente de import, mai scumpe, pentru anumite rețete, să nu credeți că cele mai ieftine sau autohtone ar trebui să cedeze cumva calității nutriției noastre.

Să luăm, spre exemplu, semințele de pin, foarte des utilizate în rețete de origine italiană, în paste, sosuri pesto, în pizza etc. Pot fi procurate în supermarketurile mari din țară, dar și la Piața centrală din Chișinău. Sunt delicioase, bogate în grăsimi folositoare și microelemente, dar costă cam mult. Chiar și pentru mine, aflându-mă în Occident, a trebuit să caut un substituent pe potrivă, pentru sosul meu preferat - pesto.

Ei, iată că miezul de migdale, fie măcinat sau feliat, crud sau un pic toastat, înlocuiește de minune acest ingredient specific. Mai mult, migdalele înlocuiesc în pesto și Parmezanul, un cașcaval rafinat și scump.

Sau siropul de mesteacăn, specialitate din America de Nord, mai bine zis din Canada, l-am înlocuit cu miere lichidă când serveam blinii și în copturi, și nimeni nu a avut vreo obiecție.

Mai multe ingrediente exotice și scumpe pot fi înlocuite cu succes. Important e să le căutați și să doriți să încercați ceva nou în bucătărie. Căci gastronomia are economia ei.

Un singur lucru nu vă recomand - să economisiți prin alegerea produselor de calitate inferioară, cu termen expirat, de la vânzători suspicioși. Viața e prea scurtă, iar sănătatea e prea scumpă, ca să riscăm în asemenea mod.

Vă ofer o listă mică de ingrediente mai scumpe, care pot fi înlocuite cu altele, mai accesibile.

Ciocolată – cacao cu un pic de unt sau ulei

Frișcă bătută – smântână dulce de 35%

Făină cu afânător – făină cu un pic de bicarbonat de sodiu (soda de mâncare)

Mirodenii exotice, tip rozmarin, busuioc – cimbru

Orez – grâu bulgur

Coriandru proaspăt – pătrunjel

Semințe de fenicul – semințe de chimen

Ghimbir – scorțișoară

Praz – ceapă

Susan – migdale

Curcuma – muștar

Cocos, lapte – lapte

Păstaie de vanilie – esență de vanilie

Unt – ulei

Mascarpone – brânză de vaci bătută în cremă

Iaurt natural – smântână de 10%

Oțet balsamic – oțet de mere

Pepperoni – salam


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md