Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Protest în fața Primăriei:…

LIVE Protest în fața Primăriei: „Veniți duminică în PMAN! Acum e momentul să schimbăm ceva”

Curtea de Apel examinează recursul depus de Andrei Năstase după ce Judecătoria Chișinău a decis invalidarea alegerilor locale. Din completul de judecată fac parte Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc, raportor fiind judecătorul Vladislav Clima.

21.55. Protestatarii cântă: „Hai, măi frate, zorile se-aprind/ Hai să căutăm dreptate, voie și pământ…”

21.50. Protestatarii cântă: „Sculați, gospodari, sculați, compatrioți…”.

21.45. Pasha Parfeni, intepret: „Este important să nu dăm înapoi. Noi am ales primarul, el trebuie să vină la lucru. Avem nevoie de el. Părerea judecătorilor nu contează.” 

21.40. Cătălin Josan, intepret, către polițiști: „Ce salariu aveți voi? Merită salariul să apărați acești corupți?  Oare nu aveți acasă părinți care primesc pensii de 500 de lei? Oare nu aveți copii care așteaptă mai repede să plece? Veniți duminică, la ora 14.00, în PMAN! Acum e momentul să schimbăm ceva. Nu mai avem timp. Din păcate, justiția a coborât la nivelul cel mai de jos. Veniți în centrul orașului, că este orașul vostru!” 

21.05. Andrei Năstase scandează: „Veniți cu noi, vă fură și pe voi!”

20.45. În centrul capitalei se scandează: „Jos, mafia!” De pe scena improvizată în fața Primăriei se afirmă că printre protestatari sunt polițiști îmbrăcați în civil și provocatori, iar unii dintre ei ar fi încercat să forțeze ușa Primăriei: „Sunt aici să apăre ordinea publică? Nu-s apărători, sunt provocatori!”.

20.35. Perimentrul bl. Ștefan cel Mare și Sfânt, amplasat între str. Pușkin și str. Mihai Eminescu, este blocat. Sute de persoane protestează.

19.55. Andrei Năstase a chemat oamenii în stradă. În fața Primăriei mun. Chișinău sute de persoane protestează față de decizia instanței.

19.40. Apelul declarat de liderul PPDA a fost respins. Curtea de Apel a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA.

18.50. Judecătorii se află în deliberare. În fața Primăriei Chișinău au loc proteste.

17.54: Completul de judecători s-a retras în deliberări.

17.41: Ludmila Perederii recunoaște că nu a luat parte la prima instanță, însă susține că în legislație nu este prevăzut că aceasta nu poate depune un apel. Femeia spune că că a venit la Curtea de Apel din proprie inițiativă.

17.25: Avocatul socialiștilor susține că mesajele de chemare la vot nu pot fi considerate agitație electorală.

17.12: Avocatul lui Andrei Năstase susține că live-urile de pe Facebook nu sunt un motiv suficient de invalidare a alegerilor, mai ales în cazul în care nu poate fi probat numărul persoanelor care au fost influențate de acest video. Mai mult decât atât, acesta nu consideră că un video live de chemare la vot poate fi interpretat ca fiind agitație electorală.

Dumitru Pavel a mai precizat că prima instanță a decis invalidarea alegerilor chiar dacă nici una dintre părți nu a solicitat acest lucru.

17.03: Prin apelul depus, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău solicită confirmarea legalității alegerilor locale și validarea mandatului de primar a lui Andrei Năstase.

17.00: Completul de judecată a revenit, iar ședința continuă.

16.48: Andrei Năstase face un apel către ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, să retragă trupele de carabinieri din jurul Curții de Apel.

16.47: Andrei Năstase susține că judecătorii au fost în deliberări prea puțin timp, în care nu ar fi reușit să analizeze toate probele: „Au venit cu încheierea dactilografiată deja. O încheiere dactilografiată, asta în condițiile în care în sala de deliberare nu există dispozitiv de dactilografiere și imprimare”.

16.35: Ion Muruiană a respins cererea de recuzare înaintată de Andrei Năstase, calificând-o ca fiind neîntemeiată.

16.27: Completul de judecată este în deliberări.

16.26: Andrei Năstase solicită audierea înregistrării din ședința în care s-a expus primul complet de judecată.

16.24: Președinta Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău, Ina Babin, susține că cererea de recuzare este una nefondată.

16.16: Avocatul lui Năstase susține că a cerut recuzarea completului de judecători pentru că aceștia au început ședința cu încălcarea legislației, dar și pentru că în mai multe investigații jurnalistice sunt prezentate acțiunile judecătorilor, acțiuni care ridică suspiciuni: „Nu ne vor putea asigura un proces echitabil”.

16.11: Năstase cere judecătoarei Natalia Simciuc să se abțină de la examinarea cazului: „Am făcut acuzații dure la adresa domniei sale și am spus de nenumărate ori că se face vinovată de săvârșirea unor infracțiuni și am spus că aceasta va ajunge să facă și pușcărie”.

Judecătorul Muruianu susține că potrivit cadrului legal, dreptul judecătorului de a înainta abținere este unul privat, iar părțile nu pot insista asupra abținerii.

16.06: Judecătorul Ion Muruianu îi permite Ludmilei Perederii să asiste la ședință, dar nu și să participe: „Doamna nu este parte în dosar”.

16.01: Andrei Năstase se arată indignat de prezența Ludmilei Perederii, care a depus o cerere de apel, deși nu a fost prezență în prima instanță. Întrebat care este rolul acestei persoane în cadrul ședinței, judecătorul Ion Muruianu nu a putut oferi o explicație: „Cu mare drag aș explica, dar asta depășește obiectul pe care îl judecăm”.

15.55: Este examinată cererea de recuzare înaintată de Andrei Năstase.

15.23: Liderul PPDA susține că ședința a început cu încălcări grave ale Codului de procedură civilă: „În procesul de astăzi au intervenit persoane care nu au avut nici un fel de calități în ședința primei instanțe. Au depus niște cereri de apel, care contrar prevederilor Codului de procedură civilă, au fost admise spre examinare. Aceste cereri trebuiau restituite pentru că persoanele nu au fost părți la proces. La întrebarea mea de ce nu a fost implicată instituția restituirii, judecătorul mi-a zis că acesta a fost omis”.

Potrivit lui Năstase au existat și alte motive pentru recuzarea judecătorilor, motive pe care urmează să le facă publice mai târziu.

15.13: Avocatul lui Andrei Năstase cere recuzarea întregului complet de judecători.

15.04: A început ședința. În sală este prezent Andrei Năstase și avocatul său, președinta CECE Ina Babin și apărătorul PSRM – Nicolae Fomov.

14.50: Înainte de începerea ședinței mai mulți carabinieri au fost observați în spatele Curții de Apel Chișinău.

Curtea de Apel urmează să decidă dacă va menține decizia primei instanțe sau va emite o nouă decizie prin care mandatul lui Andrei Năstase va fi validat. Dacă Curtea de Apel va respinge recursul, Năstase se va adresa la Curtea Supremă de Justiție.

Decizia de invalidare a alegerilor a fost luată pe 19 iunie, după săptămâni de când Năstase a fost ales primar al capitalei cu circa 52% din voturi.  La baza deciziei Judecătoriei Chișinău se află motivul agitației electorale pe care ambii candidați ar fi făcut-o în ziua alegerilor.