Curtea de Apel NU a validat alegerile locale din Chișinău. Andrei Năstase: „Este vorba despre o crimă împotriva locuitorilor Chișinăului”

Curtea de Apel a menținut astăzi decizia Judecătoriei Chișinău de invalidare a alegerilor din capitală. Decizia a fost luată de magistrații Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc.

„Se resping cererile de apel declarate de paltoforma Demnitate și Adevăr, concurentul electoral Andrei Năstase, Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală mun. Chișinău, nr. 1 și se menține Judecătoria Chișinău, sediul Centru, din 19 iunie 2018, emisă în cauza civilă respectivă și prin care s-au invalidat alegerile locale ale primarului general al mun. Chișinău”, se arată în decizia Curții de Apel.

Imediat după pronunțarea deciziei, participanții la proces au început a scanda „Rușine!”.

Andrei Năstase a declarat că va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit lui, decizia este o comandă politică, iar comanditarul acesteia „este Plahotniuc aflat într-un parteneriat cu Dodon”.

„Este vorba despre o crimă împotriva locuitorilor Chișinăului. Este vorba despre o crimă împotriva capitalei, împotriva Republicii Moldova. Nu a fost dată o lovitură Platformei DA, PAS, PLDM sau societății civile active, ci statului nostru și poporului nostru”, a declarat Andrei Năstase.

Totodată, el a făcut un apel către cetățeni să iasă în stradă. „Ni se fură viitorul în direct! Și nu e doar viitorul nostru, ci și al generațiilor următoare”, a spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului la 3 iunie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Andrei Năstase a acumulat 52,57% din sufragii, iar contracandidatul său, Ion Ceban – 47,43%.

Amintim că marți, 19 iunie, instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, candidatul care a obținut majoritatea de voturi în scrutinul din 3 iunie. Decizia a fost luată, după mai bine de două ore de deliberări, de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

În motivarea hotărârii s-a precizat că pe parcursul zilei de 3 iunie, Andrei Năstase ar fi efectuat agitație electorală prin -aintermediul live-video pe Facebook.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.