/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ PSRM a cerut audierea guvernatorului BNM, procurorului General și directorul CNA în Parlament. Ce au decis deputații

21 iunie 2018, ora 18:22

Deputatul PSRM, Vladimir Țurcanu, a spus că practic sunt patru ani de la furtul miliardului, dar până în ziua de azi poporul nu deține o informație deplină, reală, concretă cine sunt cei care sunt vinovați, unde-s banii când vor fi întorși. „Apar în societate mai multe versiuni, mai multe explicații. Procuratura generală în genere se ocupă cu elaborarea unei strategii de recuperare a banilor furați, ceea ce este în genere straniu, unii interpretează că Kroll este o bandă de aferiști și așa mai departe. Noi trebuie să cunoaștem adevărul și din această cauză fracțiunea insistă ca să fie inclusă în ordinea de zi audierea guvernatorului BNM, procurorului general și directorul Centrului Național Anticorupție”, a declarat Țurcanu.

Deputații PL și PLDM au declarat că vor susține propunerea dată.

Liberalul Lilian Carp, spune că frauda ne-a făcut vestiți în toată lumea, căci s-a furat, potrivit lui, practic o treime din PIB-ul țării într-o singură lună, „când lumea se chinuia în campanii electorale, cineva își făcea avere”, afirmă deputatul. El a mai spus că sunt o mulțime de informații în spațiul public. „Avem atâtea informații aruncate pe deoparte pe de alta, învinuiri reciproce, uneori am impresia că hoții încep să se învinuiască între ei care a furat mai mult. Acela zice că Platon, Platon zice că Șor, Șor zic că toți ceilalți la un loc. Raportul Kroll ba că este o instituție serioasă care ne-au pus pe masă informații cine au fost beneficiarii, ba că sunt o bandă de escroci. Întrebarea este pe cine noi până la urmă am luat ca să ne poată face această investigație. De aceea cu adevărat trebuie să chemăm în plenul Parlamentului aceste instituții ale statului pentru a ne informa cel puțin cum merge procedura de recuperare a banilor. Noi trebuie să știm ce bani se întorc anume din furtul miliardului și nu din vânzarea dividentelor băncilor sau activelor și noi trebuie să cunoaștem, poporul trebuie să cunoască cine sunt hoții în țara asta, pentru că mâine sau poimâine ne vom trezi cu ei în parlament și o să vedem atunci în rândul căror țări o să ajunge”, a declarat liberalul.

Și fracțiunea PLDM și-a exprimat susținerea. Potrivit lui Iurie Țap, acum doi ani, guvernul prin asumarea răspunderii a convertit garanția de stat în datorie publică, iar anual pentru deservirea acestei datorii din bugetul de stat plătite peste 600 de mln de lei ce afectează grav starea cetățenilor R. Moldova.

„Vom mai aminti că de fapt acest subiect este și una dintre cele 28 de condiții care sunt stipulate în memorandumul înțelegerii dintre UE și R. Moldova în vederea acordării asistenței macro-financiare. În acest context, tergiversarea este pur și simplu de neînțeles. De fapt, dacă nu încercăm să facem lumină, atunci putem spune că de fapt se încearcă a acoperi această fraudă bancară care a afectat grav pentru mult timp înainte starea de lucruri din R. Moldova. În aceste sens, fracțiunea PLMD susține ideea acestor audieri”, a declarat Țap.

Propunerea nu a fost susținută de deputați. Din cei 82 de deputați prezenți în sală, au votat doar 38, pe când erau necesari 42 de voturi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram