Ministerul român de Externe confirmă deținerea cetățeniei române de către moldoveanca reținută în Rusia pentru spionaj

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat deținerea de către Corina Țurcan, femeia reținută în Rusia pentru spionaj în favoarea României, a cetățeniei române. De fapt, cel mai probabil, este vorba o cetățenie românească „redobândită” pe vremea când femeia era cetățeană a Republicii Moldova. Ulterior însă, la obținerea cetățeniei ruse, aceasta s-a dezis de cea moldovenească.

Deocamdată însă, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri că nu a primit o comunicare oficială privind reținerea femeii acuzate de spionaj în Rusia, precizând că, în cazul în care va fi nevoie, MAE este pregătit să îi ofere asistență consulară. „Este o situație care, deocamdată, se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetățeancă cu mai multe pașapoarte, mai multe cetățenii, are și cetățenie rusă, și moldovenească, și română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiți să îi oferim asistență consulară în cazul în care se va confirma oficial această reținere a respectivei doamne”, a afirmat Meleșcanu, la Parlament.

Vedeți și: Femeie originară din Moldova, reținută în Rusia sub acuzarea de spionaj pentru România

Țurcan a primit cetățenia română la data de 2 aprilie 2014. De altă parte, presa rusă scrie că femeia a obținut permisiunea de a renunța la cetățenia moldovenească încă în 2016, prin decret prezidențial, informația fiind publicată pe pagina web a Ambasadei Moldovei în Germania.

Amintim că Corina Ţurcan, membră în consiliul de administraţie al unei companii energetice din Rusia, a fost arestată la Moscova, sub acuzaţia de spionaj în favoarea României. Conform presei ruse, arestarea Carinei Ţurcan pentru spionaj a fost autorizată de Tribunalul Lefortovo din Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...