Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2018

Chiril Gaburici a avut o întrevedere bilaterală cu Volodymyr Kistion, Co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale

Chiril Gaburici a avut o întrevedere bilaterală cu Volodymyr Kistion, Co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu Volodymyr Kistion, Co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat aspecte ale relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina în domeniile economie și comerț, transport, infrastructură, mediu, energetică etc. Părțile și-au reconfirmat disponibilitatea pentru un dialog deschis și impulsionarea relațiilor bilaterale.

„Susținem consolidarea cooperării în domeniul comercial-economic. Ucraina este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova. Pentru a îmbunătăți nivelul de dezvoltare a relațiilor comerciale, economice și de investiții, trebuie să organizăm mai multe expoziții comune, misiuni comerciale, forumuri economice și de investiții, conferințe și alte evenimente cu implicarea reprezentanților mediului de afaceri din ambele state. Este important ca agenții economici să cunoască toate facilitățile și beneficiile pe care le oferă mediul de afaceri atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Totodată, oficialii au reiterat importanța continuării activității eficiente a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene privind colaborarea comercial-economică și implementării cu succes a „Foii de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2018”. Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost necesitatea continuării lucrărilor pentru efectuarea controlului în comun în punctele internaționale de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene „Maiaki-Palanca-Udobnoie” şi „Giurgiuleşti-Reni”, în scopul facilitării procedurii de trecere a controlului de către persoanele fizice, precum şi la efectuarea operațiunilor de export-import de către agenții economici.

Realizarea proiectelor comune care vizează consolidarea potențialului de transport al Republicii Moldova şi Ucrainei în direcția europeană și, în particular, construcția podului în preajma localităților Soroca (Republica Moldova) şi Iampol (Ucraina), a constituit un alt subiect al discuțiilor. De asemenea, s-a convenit că proiectele de infrastructură pentru 2018-2019 se vor regăsi pe agenda următoarei Comisii mixte interguvernamentale.

În cadrul vizitei la Kiev, ministrul Chiril Gaburici și secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu, s-au întâlnit cu prim-viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului din Ucraina, Stepan Kubiv, și au examinat domeniile cu potențial de dezvoltare a parteneriatelor comune, cum ar fi transporturile, infrastructura, energetica, industria.

În context, Chiril Gaburici a apreciat cooperarea comercial-economică între țara noastră și Ucraina, menționând creșterea volumului comerțului. Potrivit ministrului, în ianuarie-aprilie 2018, schimbul comercial între Republica Moldova și Ucraina a constituit 178,2 milioane de dolari, în creștere cu 24,6%. Conform datelor, în primele patru luni ale anului, exporturile au înregistrat o creștere cu 58,3%, iar importurile – cu 20,4%. Potrivit Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 1143 de întreprinderi cu un volum total al investițiilor de 289,6 milioane lei. „Eliminarea barierelor în comerțul dintre Republica Moldova și Ucraina va impulsiona dezvoltarea relațiilor comercial-economice între state. Salutăm vizita în Moldova, în timpul apropiat, a experților din Ucraina pentru a discuta punctual asupra a patru sectoare importante - transport, energetică, industrie și agro-alimentar”, a punctat oficialul moldovean.

Tot astăzi, Chiril Gaburici a avut o întrevedere bilaterală cu Natalia Boico, viceministrul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei, în cadrul căreia s-a discutat despre interacțiunea în vederea implementării Acordului privind condițiile de interconectare în perspectivă a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei cu sistemul energetic al Europei continentale ENTSO-E.

De asemenea, părțile au menționat necesitatea demarării, cât mai curând, a lucrărilor comisiei create în scopul soluționării complexe a problemelor ecologice ale bazinului râului Nistru, implementarea prevederilor Acordului privind colaborarea în domeniul protecției şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, intrat în vigoare în anul 2017, precum și definitivarea setului de documente care va reglementa funcționarea Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk și situația ecologică din regiunea dată, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus