Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Noi acționari la cea mai…

Noi acționari la cea mai mare bancă din R. Moldova

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat marți, 19 iunie 2018, achiziționarea de către un consorțiu internațional de investitori a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al băncii comerciale „MOLDOVA – AGROINDBANK” S.A, anunță Banca Națională a Moldovei (BNM), printr-un comunicat de presă. 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat marți, 19 iunie 2018, achiziționarea de către un consorțiu internațional de investitori a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al băncii comerciale „MOLDOVA – AGROINDBANK” S.A.. Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii precum Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), BERD, Corporația Financiară Internațională (IFC, Grupul Băncii Mondiale), Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO) și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar, mai anunță BNM.

Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie cu sediul la Londra.

Cine face parte din consorțiul internațional, conform BNM

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internațional, care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de țări din Europa Centrală și de Est și regiunea Mării Mediterane. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova cu investiții totale de peste 1,2 miliarde euro în 120 de proiecte și un volum record de investiții semnate în 2017, de 130 milioane euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiții cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Ucraina și Republica Moldova. Este susținută de peste 40 de investitori instituționali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 milioane de dolari SUA. Investițiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte și investiții în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiții din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Țările Baltice, cotată la Bursa de Valori Nasdaq Baltic din Vilnius. Companiile grupului administrează active de circa 600 milioane euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.

La 10 mai 2018, BNM anunța că un consorțiu internațional, format din trei achizitori potențiali (o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe), a depus o cerere oficială pentru achiziționarea a 41.09% de acțiuni ale BC “Moldova-Agroindbank” S.A. în condițiile prevăzute de art.541 al Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

BNM a informat despre aceasta cerere Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință la 4 mai 2018.

Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” S.A. este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de 3 luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, CNSF a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile. În cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a Bănci Naționale a Moldovei. Procedura respectivă nu afectează activitatea băncii, anunța atunci BNM.