Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   UE transmite guvernării de la…

UE transmite guvernării de la Chișinău că „este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată”

Foto: European Western Balkans

Uniunea Europeană se așteaptă ca R. Moldova „să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, în conformitate cu standardele și angajamentele internaționale din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, inclusiv în ceea ce privește alegerile” în municipiul Chișinău.

Într-un comunicat de presă, purtătoarea de cuvânt a serviciului pentru acțiune externă al UE, Maja Kocijancic, a punctat că „este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată”  în contextul în care Andrei Năstase a fost ales primar la 3 iunie „cu sprijinul popular al electoratului de la Chișinău”, fapt recunoscut de observatori.

În contextul invalidării mandatului de către Judecătoria Chișinău, UE subliniază că „este esențial ca procedurile de recurs să fie organizate în mod echitabil și complet transparent”.

În comunicatul de presă se precizează că punctele respective au fost discutate de UE în cadrul ședinței de astăzi a subcomitetul UE-Moldova privind libertatea, securitatea și justiția, care a avut loc la Bruxelles.

Decizia Judecătoriei Chișinău din 19 iunie prin care nu a fost confirmată legalitatea alegerilor a generat critici din partea partenerilor externi ai R. Moldova și a politicienilor europeni.

La 19 iunie, după mai bine de două săptămâni de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi, instanța de judecată a adoptat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor.

Foto: European Western Balkans