Important! Consorțiul internațional de investitori a primit permisiunea BNM pentru achiziționarea a 41,09% din acțiunile Moldova-Agroindbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat marți, 19 iunie 2018, achiziționarea de către un consorțiu internațional de investitori a pachetului de acțiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al băncii comerciale „Moldova – Agroindbank” S.A.

Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții EEGF III creat de instituții financiare internaționale notorii precum Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), BERD, Corporația Financiară Internațională (IFC, Grupul Băncii Mondiale),  Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO), și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie cu sediul la Londra.

Cine face parte din consorțiul internațional

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internațional, obiectivul căreia este de a acorda sprijin țărilor din Europa Centrală şi de Est aflate în perioada de tranziție spre o economie de piață. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova cu investiții totale de peste 1,3 miliarde euro și un volum record de investiții semnate în 2017, de 130 milioane euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiții cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în țările din Europa de Est, inclusiv în Republic Moldova. Este susținută de peste 40 de investitori instituționali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 milioane de dolari SUA. Investițiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte și investiții în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiții din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Țările Baltice, cotată la Bursa de Valori Nasdaq Baltic din Vilnius. Companiile grupului administrează active de circa 600 milioane euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.