18:50:09 25.04.2024
Stiri

„Nu te pune cu un băiat căruia îi este foame!”. A rămas fără apă şi curent electric, privea pe furiş cum mama sa amesteca laptele cu apă pentru a hrăni întreaga familie. Povestea lui Romelu Lukaku, starul Belgiei

Știri 19.06.2018 20:00 Vizualizări3285 Autor: Ziarul National
„Nu te pune cu un băiat căruia îi este foame!”. A rămas fără apă şi curent electric, privea pe furiş cum mama sa amesteca laptele cu apă pentru a hrăni întreaga familie. Povestea lui Romelu Lukaku, starul Belgiei


Internaţionalul belgian Romelu Lukaku (25 de ani, Manchester United), care a marcat două goluri în primul meci al Belgiei de la Campionatul Mondial din Rusia, (3-0 cu Panama), a vrut să devină fotbalist pentru a-şi scoate familia din sărăcie. După ce tatăl său, Roger Lukaku, s-a retras din fotbal, actualul vârf al Belgiei a dus o viaţă grea, ceea ce l-a motivat să-şi facă o carieră în sport. Azi, el e jucător de bază în reprezentativa antrenată de spaniolul Roberto Martinez.

Scânteia care l-a determinat pe Romelu să facă o mişcare importantă în viaţă a fost aprinsă tot de fotbal. În ziua în care a sesizat, acasă, în Anvers, că nu mai are cablu TV pentru a urmări partidele echipei preferate, a luat taurul de coarne. Şi-a spus în minte că trebuie să devină fotbalist de top şi, treptat, a urcat pas cu pas pe treptele performanţei. Obstacolele i s-au ivit la tot pasul. Familia sa n-a mai avut bani să plătească factura la curent, dar nici nota de apă. Cu mintea invadată de probleme, puştiul de numai şase ani plângea într-un colţ al camerei când arunca o privire pe furiş spre bucătărie. Mama sa, Adolphine, amesteca laptele cu apă pentru a hrăni întreaga familie. „Nu am spus niciun cuvânt. Nu am vrut să o stresez. Doar îmi luam masa. Dar, la naiba, mi-am făcut o promisiune în acea zi. A fost ca şi cum cineva şi-a pocnit degetele şi m-a trezit la realitate. Am ştiut exact ce am de făcut. Nu puteam să o mai văd pe mama trăind aşa. Nu, nu, nu. Nu mai puteam!", spune Romeu, în Players Tribune.

„Stăteam pe întuneric cu mama şi cu fratele meu”

Atacantul frapează prin sinceritate când vorbeşte despre vicisitudinile copilăriei. I se mai face teamă, din când în când, în momentul în care păşeşte în universul din Anvers, dar vorbele sale devin o lecţie de viaţă. „Îmi amintesc când stăteam pe întuneric cu mama şi fratele meu, rugându-ne, sperând, ştiind...că o să se întâmple. <<Mamă, o să se schimbe. O să vezi! O să merg să joc fotbal pentru Anderlecht cât de curând. O să fim bine, o să vezi că nu o să te mai stresezi>>, o linişteam", mai dă o filă din trecut atacantul remunerat azi cu un salariu de 4,7 milioane lire sterline.

Zis şi făcut: a promis şi s-a ţinut de cuvânt!

Când a simţit că se coace ceva bun pentru cariera sa, Lukaku a prins aripi. A început să joace pentru echipa de tineret a celor de la Lièrse iar toţi ceilalţi părinţi îl întrebau câţi ani are, fiind foarte înalt. Tatăl lui nu mergea cu el, neavând o maşină să îl conducă la meciuri. „Orice meci jucat... l-am trăit ca pe o finală!". La tineretul celor de la Anderlecht, se gândea cum o să poată să semneze un contract profesionist la 16 ani, aşa că a făcut un pariu cu antrenorul. „Dacă o să mă joci, promit că o să dau 25 de goluri până în decembrie", i-a spus Lukaku. Antrenorul a zâmbit larg. Atât. Apoi a ascultat o altă... solicitare! „I-am spus şi că vreau să cureţe maşinile care ne aduceau la antrenamente şi, de asemenea, să ne aducă tuturor clătite". Lukaku s-a ţinut de cuvânt, iar toţi colegii l-au aplaudat. În noiembrie, el avea deja 25 de goluri. „A fost o lecţie! Nu te pune cu un băiat căruia îi este foame".

Visa la clătite, acum valorează 90 de milioane euro

Ghidat de o sete imensă de performanţă, Romelu a cunoscut un progres rapid. A semnat primul său contract chiar de ziua lui, pe 13 mai 2009. O dublă manşă între Anderlecht şi Standard Liege pentru câştigarea campionatului i-a adus şi debutul, în al doilea meci, când a intrat în minutul 63. De atunci, a intrat într-o spirală fantastică a fotbalului, una care l-a adus azi, la cel de-al doilea CM al carierei.

Romeu se află la a doua apariţie la un mondial, doar că de data aceasta din echipă face parte şi fratele său mai mic, Jordan Lukaku, fundaşul stânga de la Lazio. Atacantul a jucat la toate selectionatele de tineret ale Belgiei. În prezent, acesta este cotat de site-ul de specialitate transfermarkt.de la 90 de milioane de euro. Înainte să ajungă la Manchester United, a mai jucat pentru Anderlecht, Chelsea, West Brom şi Everton. Belgia are primul său meci de la Campionatul Mondial din Rusia, împotriva debutantei Panama, pe stadionul din Sochi. Vincent Kompany si Thomas Vermaelen vor absenta in primul meci pentru belgieni.

Articol scris de Bogdan VOICU


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md