Angajaţi de la Calea Ferată ascundeau țigări în vagoanele trenului Chişinău-Bucureşti. Schema de contrabandă cu țigări pusă la cale// VIDEO

O rețea specializată în contrabandă cu țigări, compusă din mai mulți moldoveni, a fost anihilată de oamenii legii. Membrii rețelei, angajaţi ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, plasau mărfurile, în special țigările, în locuri special amenajate în vagoanele trenului Chişinău-Bucureşti.

Schema a funcționat cu începere din 2016 și până în prezent.

Potrivit Poliției Naționale, angajaţii de pe ruta internaţională Chişinău-Bucureşti au implementat o schemă bine determinată: loturile de marfă  de diferite categorii, inclusiv articole de tutungerie şi produse uşor alterabile, erau plasate în „ascunzişurile” fiecărui vagon pentru a reduce gradul de risc la momentul depistării.

Ulterior, după trecerea peste frontiera vamală, marfa era vândută persoanelor terţe.

În urma măsurilor întreprinse, la 17 iunie, au fost efectuate 18 percheziții pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în zona de frontieră, în vagonul nr.1 al trenului de pe ruta Chişinău-Bucureşti cu numărul 105/106, în podeaua acestuia, în locuri special amenajate au fost depistate și ridicate 19 900 de țigarete de marca Ashima.

Concomitent, la adresa de domiciliu a figuranților, în r-ul Făleşti, au fost depistate și ridicate 280 000 de țigarete de marcă Ashima și 100 000 de țigarete de marcă Rotmans Denim.

Astfel, forțele de ordine au depistat și ridicat 399 900 de țigarete, valoarea cărora se estimează la aproximativ 290 946 lei.  

În urma acţiunilor întreprinse au fost reținute în flagrant trei persoane implicate în comiterea infracțiunii, care se află în arest preventiv.

Persoanele implicate vor fi cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de art. 248 Cod penal – Contrabandă.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 5000 la 10000 unități convenționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.