/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Scenariile post alegeri. Cine va fi primar dacă alegerile nu vor fi validate

missing
18 iunie 2018, ora 19:44

Procesele-verbale au ajuns pe masa Judecătoriei Chișinău la 11 iunie curent. Respectiv, termenul legal de zece zile expiră joi, 21 iunie. Directorul de program Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat că, de fapt, tergiversarea a avut loc în perioada transmiterii materialelor de la Circumscripția Electorală Chișinău în adresa instanței de judecată.

Procesul verbal de numărare și totalizare a voturilor a fost finalizat la data de 4 iunie, din care considerent ei au expediat doar pe data de 11 iunie, practic peste o săptămână nu am explicație”, afirmă Pavel Postică, director de Program la Asociația Promo-LEX.

Contactată de TV8, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu a menționat că procesul verbal se întocmește în 48 de ore, dar Codul Electoral nu stipulează în cât timp se transmit actele către instanța de judecată.

Da, poate consiliul a transmis mai târziu poate, dar din motiv că au avut careva sesizări și contestații care trebuiau să fie examinate și tot pachetul de documente să fie transmis în instanță”, afirmă Alina Rusu, președinta CEC.

Între timp, unii consilieri din CMC spun ca această situație este ridicolă.

Este ridicol de altfel, sigur omul a câștigat alegerile nimeni nu contestă lucrul acesta până când și socialiștii au spus că nu contestă lucrurile respective, dar pe din dos le contestă. Domnul Chirtoacă a câștigat alegerile de trei ori și vreau să vă spun că niciodată nu a fost investit imediat în termenii codului electoral, tot timpul ori socialiștii, ori comuniștii înainte tergiversau acest proces”, afirmă Ion Cebanu, președinte fracțiunea PL în CMC.

Eu chiar nu înțeleg logica Plahotniucului, nu pot să înțeleg de ce chișinăuienii au votat, noi la Bălți am învins din primul tur și s-a validat, iar Nicolae Grigorișin muncește deja pentru oraș. Aici Clar că este un joc politic, în situația în care justiția este capturată, este sub control politic și chiar nu înțeleg logica de ce Plahotniuc tergiversează validarea mandatului lui Andrei Năstase pentru că de lucru este foarte și foarte mult”, a declarat Ilian Cașu, consilier municipal PN.

Anterior, democrații au menționat că nu au nicio implicare în această situație. Săptămâna trecută PSRM au depus două contestații în instanță prin care au reclamat că Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Avocatul său a declarat că aceasta ar putea fi o piedică pentru luarea unei decizii privind validarea rezultatelor scrutinului electoral.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram