/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Criză de angajați la Primăria Chișinău. Codreanu: „Dacă nu venim cu acțiuni, o să avem probleme”

missing
18 iunie 2018, ora 19:07

Una din direcțiile care duce lipsă de angajați este Direcția Administrativă.

Nu avem personal care să activeze în cadrul Direcției suntem blocați. Planul de achiziții pentru aparatul primăriei pentru 2018 nu este semnat. Suntem practic în blocaj, nu putem face achiziții pentru necesitățile primăriei, practic utilizăm tot cea rămas din achizițiile din anul precedent. Nu poți face performanță cu un salariu de 3000 de lei,” a spus Vlad Nicolaescu, șef Direcția Administrativă.

Bate vântul și la Direcția Asistență Juridică a primăriei Chișinău.

Noi cu greu facem față lucrurilor curente. În instanța ța de judecată sunt peste o mie jumate de dosare pe rol, iar la moment sunt vacante 15 funcții din 31,” a menționat Valeriu Bogdan, șef Direcția Asistență Juridică.

Svetlana Corciumari activează la Direcția Asistență Juridică de doi ani și jumătate. Femeia spune că singurul motiv din care au plecat colegii săi de serviciu a fost „salariu mic”.

Motivul de bază este salariul mic și volumul forte mare de lucru inclusiv responsabilitatea. Nici un jurist în Republica Moldova nu poate să activeze cu un așa salariu,” a afirmat Svetlana Corciumari, specialist principal Direcția Asistență Juridică.

Situația nu este mai bună nici la Direcția Generală Educație Tineret și Sport.

Funcții publice total 48 dintre ele vacante la zi 22, din aceste 26 care sunt angajate, patru sunt de vârstă pensionară. Din personalul contractual din 261 de angajați astăzi avem vacante 50. Salariul unui jurist în carul Direcției este de 2040 de lei și ăsta este motivul pentru care nu avem nici un angajat la secția juridică, salariul unui economist este e 1360 de lei,” a spus Rodica Guțu, șef DGETS.

Primarul interimar, Ruslan Codreanu spune că situația la care s-a ajuns este din cauza gestionării proaste a primăriei de până acum.

Noi acum suportăm consecințele la tot ce a însemnat urcat pe stâlpuri, târâit crengi, urcat peste tot numai să nu te ocupi De treburile manageriale. Noi dacă nu venim cu alte opțiuni și acțiuni pentru a consolida capacitățile primăriei la nivel e resurse umane și achiziții, noi o să avem probleme,” a menționat Codreanu.

Potrivit unui audit intern, care a fost realizat în perioada ianuarie-martie, în total la primărie sunt disponibile 150 de locuri vacante. Auditul a mai arătat că unele concursuri publice sunt organizate cu abateri, iar interimatul unor direcții este asigurat de către persoane neangajate în cadrul direcțiilor.

O unitate auditată a încadrat personal în funcție publică fără organizarea concursurilor având la bază cererile de angajare. Exercitarea interimatului de către persoane neangajate în cadrul autorităților publice, asigurarea interimatului de către persoane care nu au întrunit condiții de bază și cerințe specifice prevăzute pentru funcția ocupată,” a menționat Roman Vitiuc, șef al Direcției Audit Intern.

Anterior, în luna februarie, Silvia Radu a venit cu o reformă prin care cinci direcții din cadrul Primăriei Chișinău au fost reorganizate, iar 32 de subdiviziuni municipale urmau să rămână doar 27. Într-un comunicat al Primăriei se preciza, atunci, că datorită acestei reforme se va economisi peste un milion lei. Primăria Chișinău numără 1500 de angajați.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram