Comisia Europeană nu a observat niciun progres în disputa cu Varşovia privind statul de drept

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu a putut constata vreun progres în diferendul privind statul de drept în Polonia, la capătul întâlnirii avute luni la Varșovia cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

Fără a lua întrebări de la jurnalişti, cei doi oficiali au făcut declaraţii foarte scurte, spunând amândoi că vor să continue „dialogul constructiv pentru găsirea unei soluţii”.

Conservatorii polonezi, la putere din toamna lui 2015, sunt într-o lungă dispută cu Comisia Europeană pe subiectul reformelor lor controversate privind sistemul judiciar.

Temându-se că puterea politică de la Varşovia ar putea influenţa puterea judiciară, Bruxellesul a declanşat la sfârşitul lunii decembrie faza preliminară a unei proceduri inedite – Articolul 7 din Tratat – care, teoretic, ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al Poloniei în cadrul UE.

Timpul presează, deoarece la 3 iulie, o lege privind Curtea Supremă, deja votată şi semnată de preşedintele Andrzej Duda, va intra în vigoare. Ea ar putea permite încetarea prematură a mandatului câtorva zeci de judecători cu vârste de peste 65 de ani ai Curţii Supreme, ceea ce este considerat de către Bruxelles o linie roşie de netrecut.

Timmermans, care a părut stresat, potrivit jurnaliştilor prezenţi, a spus că a avut cu Morawiecki „o discuţie foarte constructivă privind problemele legate de statul de drept”.

„Mi-a împărtăşit unele informaţii pentru a fi studiate. O voi face şi voi continua dialogul nostru constructiv în vederea rezolvării problemei. Sunt pregătit să lucrez cu dumnealui şi cu guvernul în căutarea unei soluţii satisfăcătoare”, a adăugat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, Morawiecki a afirmat că există „diferite forţe” – pe care nu le-a precizat – care spun că nu trebuie făcut „niciun compromis”. El a salutat faptul că Frans Timmermans „nu reprezintă o astfel de poziţie”.

„Încercăm să găsim o înţelegere, luând în acelaşi timp în considerare necesitatea de a reforma sistemul judiciar” polonez, a mai spus premierul.

O audiere oficială a Poloniei este prevăzută la 26 iunie în Luxemburg în cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene din UE.

În iulie, premierul polonez este invitat în Parlamentul European la Strasbourg pentru a-şi exprima poziţia privind viitorul Uniunii Europene


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...