‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn Canada este studiată o nouă metodă de combatere a dăunătorilor ardeiului

În Canada este studiată o nouă metodă de combatere a dăunătorilor ardeiului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Ontario (Canada) producătorii de ardei dulce în sere suportă pierderi mari de recoltă din cauza gărgăriţei Anthonomus eugenii. Suprafaţa totală a serelor, în care se cultivă ardei dulce, din această provincie, ajunge la 520 hectare, iar volumul de producţie a acestora este estimat la 420 de milioane de dolari canadieni. Potrivit cercetătorului Cynthia Scott-Dupree, Universitatea din Guelph, pentru prima dată acest dăunător a fost depistat în 2015, scrie fruit-inform.com.

Femelele dăunătorului depun ouăle pe epiderma fructului, iar larvele apărute pătrund în interior şi se hrănesc până ajung la stadiul de matur. După fecundare, gărgăriţele părăsesc fructele şi depun ouă pentru a începe un nou ciclu vital. Simptomele atacului sunt vizibile doar dacă fructul este tăiat. Doctorul Cynthia Scott-Dupree a aplicat, pentru prima dată, tehnologia de sterilizare a masculilor cu 5 ani în urmă, pentru a proteja crizantemele de molia minieră a frunzelor. Masculii sunt supuşi iradierii cu razele gama, astfel își pierd fertilitatea.

FOTO: www.calpeppers.com

Metoda de producere a masculilor sterili devine tot mai actuală, fiind, deja aplicată pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr şi paraziţilor vitelor mari cornute. Pupele dăunătorului sunt supuse unei astfel de radiaţie ce nu modifică aspectul sau capacitatea de fecundare, dar face sperma inactivă. Ouăle depuse nu eclozează. La moment, se determină cantitatea de radiaţie exactă, ce ar permite sterilizarea şi se caută o metodă de producere în laborator a mai multor masculi sterili. Tehnologia încă nu este comercializată, dar Cynthia Scott-Dupree este sigură de succesul acesteia.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›