Armata turcă a lansat în premieră atacuri aeriene asupra militanţilor kurzi din nordul Irakului. Ei fac parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea unei autonomii în Turcia şi care este implicată, de aproximativ un an, în confruntări cu Statul Islamic pe teritoriul Irakului.

Se întâmplă după ce aripa militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan a revendicat uciderea a doi poliţişti turci care ar fi colaborat cu jihadiştii. Raidurile, efectuate de avioane de luptă F-16, au vizat la primele ore ale dimineţii şi ţinte ale organizaţiei Stat Islamic de pe teritoriul sirian. Preşedintele turc spune că bombardamentele au fost doar primul pas dintr-o operaţiune amplă.

Prim-ministrul turc, Ahmet Davutoglu, a anunţat că 590 de persoane ce ar avea legături cu Statul Islamic şi Partidului Muncitorilor din Kurdistan au fost arestate de poliţie într-o serie de operaţiuni desfăşurate în întreaga ţară. Ofensiva Turciei vine la scurt timp după ce oficialii de la Ankara au permis Statelor Unite să folosească baza aeriană de la Incirlik, din sudul ţării, în operaţiunea declanşată împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.

Presa turcă scrie că acordul încheiat între Turcia şi Statele Unite prevede instituirea unei zone de interdicţie aeriană limitată la o parte din nordul Siriei. Astfel, avioanele de luptă ale coaliţiei internaţionale ar putea interzice orice prezenţă aeriană într-un sector de 90 de kilometri, situat între oraşele Mare şi Cerablus.