Acordul de constituire al AIE 3 mai conţine prevederi ce vizează coordonarea şi controlul activităţii instituţiilor de stat de către partidele semnatare ale documentului. Astfel, ordinea de zi a şedinţelor guvernului va fi aprobată la şedinţa prezidiului guvernului doar prin consens. Dacă o chestiune nu va fi agreată de o componentă a alianţei ea va fi retrasă de pe ordinea de zi şi va fi discutată la şedinţa Consiliului Alianţei.
 
O altă prevedere vizează remanierile guvernamentale. Mai exact, premierul va putea solicita înlocuirea unui membru al Guvernului sau a conducătorului unei instituţii subordonate executivului doar după consultarea şi acordul membrului Alianţei care a delegat acea persoană.
 
Experţii declară însă că aceste mecanisme de coordonare a activităţii guvernului nu sunt decât nişte pârghii mascate de a limita acţiunile şi iniţiativele viitorului prim-ministru.

„Aceste organisme inventate de liderii celor trei partide nu sunt altceva decât nişte pârghii de a ţine viitorul premier în sfera de influenţă a liderilor politici şi nu doar a Maiei Sandu, eventual dacă va fi numită, ci şi a altor membri ai Cabinetului de miniştri”, a spus jurnalistul Vitalie Călugăreanu.
 
„Premierul este acum pus in situaţi să nu aibă libertate deplină în acţiuni şi cu tentativa clara de a bloca prin mecanismul consensului aceste acţiuni, deci va fi un guvern cu o funcţionalitate redusa”, a menţionat jurnalistul Victor Ciobanu.
 
„Partidele politice nici nu ascund ca ei au nevoie de o păpuşă în funcţia de prim-ministru, partidele politice care participă la formarea acestui guvern. Ele reies nu din interesele ţării şi a poporului, ci din interesele garantării propriei influenţe în acest Guvern”, a precizat juristul Stanislav Pavlovschi.

Acordul de constituire a noii alianţe mai prevede că demiterea guvernului, convocarea sesiunilor extraordinare ale Parlamentului şi susţinerea proiectelor de legi înaintate de opoziţie sunt acţiuni ce se pot face doar cu acordul prealabil al Consiliului Alianţei. Tot în cadrul acestei structuri se vor discuta şi subiectele care se referă la demiterea sau revocarea preşedintelui Parlamentului şi a vicepreşedinţilor, dar şi despre iniţierea procedurii de demitere a şefului statului. Totodată, părţile semnatare se angajează să nu susţină sub nicio formă demararea alegerilor anticipate.