15:51:14 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Misterul computerului antic, cu o vechime de 2000 de ani – Mecanismul Antikyhera

Știri 16.06.2018 18:00 Vizualizări1997 Autor: Ziarul National
VIDEO // Misterul computerului antic, cu o vechime de 2000 de ani – Mecanismul Antikyhera


Un astfel de computer a fost găsit pe o epavă în apropierea insulei grecești Antikythera în 1901 și este cercetat încă de atunci. Cercetătorii au stabilit că această mașinărie datează aproximativ din anul 60 i.e.n, și este un ansamblu complex din piese de bronz.

Deși, acoperit de coroziune după ce a fost pierdut timp de mii de ani la fundul mării, la Mecanismul Antikyhera mai este vizibil un cerc împărțit în grade și roțile dințate cu dinți triunghiulari, foarte similari cu cele a a ceasurilor moderne.

Mecanismul este înzestrat pe o parte cu un mâner pentru răsucirea mecanismului înainte sau înapoi. Pe măsură ce un navigator antic grec răsucea mânerul, roțile dințate puneau în mișcare cel puțin șapte indicatoare la diferite viteze.

Încă odată, acesta este foarte similar cu modul în care funcționează un ceas, numai că în loc de ore, minute si secunde, Mecanismul Antikythera va arăta poziția soarelui, a lunii, si fiecare dintre cele cinci planete vizibile cu ochiul liber (Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn).

O bilă în rotație arată faza actuală a lunii, iar inscripțiile explicau ce stea a răsărit și unde se va stabili la o anumită dată.

Un studiu care a fost realizat pe parcursul a zeci de ani și abia acum a fost finalizat arată că mecanismul determină și culoarea unei viitoare eclipse, iar aceasta era considerată un semn pentru ce avea să urmeze, relatează ziare.com.

„Este posibil că anumite culori să fi indicat un viitor mai bun decât altele”, a explicat Mike Edmunds, profesor de astrofizică la Universitatea din Cardiff, care a participat la cercetare timp de 12 ani.

Este primă dată când ansamblului îi este atribuită o funcție de previziuni astrologice, dar autorii studiului au subliniat că funcția să de bază rămâne cercetarea astronomică.

Studiul s-a axat pe decodarea inscripțiilor de pe piesele rămase, spre deosebire de cercetările anterioare care au vizat mecanismul intern al „computerului”.

Inscripțiile erau menite să-l ajute pe privitor să înțeleagă cosmosul, dar și cum fenomenele studiate erau legate de viața omului, explică Alexander Jones, profesor de istorie la Institutul pentru Studiul Lumii Antice de la New York.

Potrivit cercetătorilor, mecanismul ar fi fost confecționat pe insula Rodos și nu era unic, doar că este singurul care a fost găsit. Mai mult de o duzină de texte literare din perioada cuprinsă între anul 300 înaintea erei noastre și 500 era noastră scriu despre existenta unor asemenea mecanisme precum cel găsit lângă Antikythera.

Acesta putea să facă adunare, scădere, înmulțire și împărțire, să arate succesiunea lunilor în decursul unui an și să indice unde se află Soarele și Luna.Complexitatea acestor mecanisme, a căror tehnologie s-a pierdut în mod misterios, nu a fost atinsă timp de cel puțin 1.000 de ani, până la apariția ceasurilor medievale din catedralele Europei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md