14:34:46 28.03.2024
Stiri

RAPORT SECRET privind summit-ul Donald Trump - Kim Jong-Un. Liderul de la Casa Albă va avea de dat explicații

Știri 16.06.2018 17:00 Vizualizări1919 Autor: Ziarul National


RAPORT SECRET privind summit-ul Donald Trump - Kim Jong-Un. Liderul de la Casa Albă va avea de dat explicații mediafax.ro

Statele Unite s-au îndepărtat, prin întrevederea preşedintelui Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, de la obiectivele stabilite pentru dezarmarea nucleară a Coreei de Nord, arată un raport al Guvernului Israelului, citat de site-ul american Axios.com, transmite medifax.ro.

Un raport clasificat elaborat de Ministerul israelian de Externe constată că întâlnirea între Donald Trump şi Kim Jong-Un constituie îndepărtarea de la obiectivele fixate anterior de Washington.

Preşedintele Donald Trump afirma acum câteva luni că vrea "denuclearizarea totală, ireversibilă şi verificabilă" a Coreei de Nord, însă la summit s-a stabilit doar "denuclearizarea totală" a acestei ţări. În plus, disponibilitatea lui Donald Trump de a suspenda exerciţiile militare americane în Coreea de Sud reprezintă un pas înapoi din partea Statelor Unite şi o acceptare a abordării Chinei pentru soluţionarea conflictului nord-coreean; Beijingul pledează pentru oprirea manevrelor militare de către Washington şi Phenian. Anterior, Statelor Unite respinseseră poziţia Chinei, constată Ministerul israelian de Externe.

„Indiferent de zâmbetele de la summit, mulţi oficiali din Japonia, Coreea de Sud şi din Congresul SUA au îndoieli că regimul din Coreea de Nord este sincer în intenţii. Evaluarea noastră este că, indiferent de afirmaţiile preşedintelui Donald Trump privind producerea unor schimbări rapide în politicile Coreei de Nord, drumul spre schimbări reale şi substanţiale, dacă acestea se vor produce vreodată, va fi lung şi lent", se arată în raportul clasificat al Ministerului israelian de Externe, obţinut de site-ul american Axios.com.

Întâlnirea preşedintelui SUA, Donald Trump, cu liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, a generat doar rezultate simbolice, însă nimic concret, atrag atenţia specialişti în relaţii internaţionale citaţi de agenţiile Reuters şi Associated Press.

Donald Trump şi Kim Jong-Un au anunţat marţi, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea. "Preşedintele Trump s-a angajat să ofere garanţii de securitate Coreei de Nord, iar liderul nord-coreean Kim Jong-Un a reiterat angajamentul ferm de a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea", se arată în comunicatul comun difuzat după întrevedere.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md