/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Premierul vrea o interacțiune eficientă între autoritățile responsabile, pentru a nu admite răspândirea pestei porcine

16 iunie 2018, ora 12:28

Deși focarul a fost localizat, premierul a atras atenția asupra pericolului acestei maladii pentru industria de creștere a porcinelor din țara noastră. „În zona Anenii Noi și Criuleni este situată o parte importantă din industria de creștere a porcinelor, iar afectarea centrelor mari de creștere a porcinelor ar însemna lipsa cărnii de pe piața internă și trecerea la importuri, ceea ce ar presupune scumpirea acestor produse”, a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a cerut o conlucrare eficientă între autoritățile responsabile de prevenirea răspândirii pestei porcine, în special între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, în condițiile în care toate cazurile de maladie sunt „importate” în țara noastră, preponderent din Ucraina.

La rândul lor, responsabilii au informat că focarul de maladie de la Mereni a fost localizat, în regiune fiind întreprinse măsuri sporite pentru a evita răspândirea virusului. Printre acestea: instalarea filtrelor pentru dezinfectarea unităților de transport, inventarierea animalelor din localități, stabilirea unui regim strict de mișcare a animalelor și de scoatere a produselor din carne din regiune. La frontieră au fost intensificate controalele vamale pentru neadmiterea introducerii în țară a cărnii și animalelor contaminate, au fost instalate filtre suplimentare și sunt desfășurate continuu acțiuni de informare.

În context, Pavel Filip a accentuat necesitatea unei comunicări largi despre riscurile pestei porcine africane, prin intermediul panourilor informative la vamă, a pliantelor și a implicării active a mass-media. Totodată, prim-ministrul a propus crearea unui grup de lucru cu participarea tuturor autorităților cu competențe în domeniu, pentru a facilita cooperarea dintre acestea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram