Actualitate

200 de profesori de română din 4 ţări vor să promoveze limba cultă

În cadrul evenimentului, participanţii vor căuta şi vor discuta strategii de dezvoltare a vorbitorului cult de limbă română, transmite IPN.

Şcoala de vară este organizată de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala în Republica Moldova, sub patronajul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în parteneriat cu Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău. Mariana Marin, preşedintele Filialei din Moldova a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, a spus că obiectivul proiectului îl constituie cultivarea spiritului de solidaritate a cadrelor didactice române de pretutindeni pentru ridicarea prestigiului limbii române în toate comunităţile.

Organizatorii afirmă că evenimentul vine să răspundă la întrebarea în ce mod contribuie şcoala la formarea vorbitorului cult de limbă română în întreaga societate şi ce strategii pedagogice inovative se propun pentru valorificarea culturii lingvistice, a tradiţiei, a istoriei, în spaţiile de comunicare românească. Şcoala de vară îşi propune să mobilizeze toate cadrele didactice pentru a promova cultura comunicării în mediul educaţional şi în toate aspectele vieţii sociale, precum şi creşterea nivelului de cultură lingvistică a profesorilor.

Scriitorul Nicolae Dabija, în discursul de salutare a participanţilor la şcoala de vară, a spus că limba română este una întreagă şi comună pentru românii de pretutindeni, şi a rămas cea care a fost oferită românilor de către Dumnezeu. Scriitorul a menţionat că poporul român a suferit mult ca să-şi păstreze limba. Spre exemplu, în regiunea transnistreană, în anul 1937, au fost împuşcaţi scriitorii şi lingviştii, fiind condamnaţi că au „îngunoioşat” limba „moldovenească” cu cuvinte româneşti. Nicolae Dabija a spus că oamenii au fost împuşcaţi pentru utilizarea cuvintelor precum oră şi nu „ceas”, popor şi nu „norod”, ziar şi nu „gazetă” etc.

Scriitorul a menţionat în faţa celor prezenţi că elevii vor vorbi aşa cum vorbesc profesorii, iar învăţătorul a rămas în continuare personajul principal în localităţile ţării. „Trebuie să facem aşa încât limba română să ne unească. Au trecut câteva generaţii, dar, din păcate, la ţară limba în continuare este infectă şi misiunea noastră e de a face ca această să fie vorbită corect”, a încheiat Nicolae Dabija.

Şcoala de vară se desfăşoară în perioada 24-26 iulie în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi la liceul AȘM. Vor fi organizate mai multe ateliere, lecţii publice şi discuţii despre strategiile de promovare a limbii române culte. Proiectul şcolii de vară este realizat cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe – Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *