Linkuri accesibilitate

Rusia avertizează Norvegia că ar putea destabiliza situația din nordul Europei


Pușcași marini americani în Norvegia, fotografie de arhivă, ianuarie 2017
Pușcași marini americani în Norvegia, fotografie de arhivă, ianuarie 2017

Rusia a avertizat Norvegia că va răspunde pe măsură la decizia acesteia de a cere Statelor Unite să mărească la 700 contingentul de pușcași marini, staționat în țară. Avertismentul a fost dat de ambasada Rusiei la Oslo. Norvegia ca și țările baltice este îngrijorată de amenințarea potențială reprezentată de Rusia, amenințare care a crescut după anexarea abuzivă de către Rusia , a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Ambasada Rusiei la Oslo crede însă că odată cu mărirea contingentului militar american, Norvegia ar putea deveni „mai imprevizibilă, ceea ce ar putea mări tensiunile regionale, ar putea provoca o cursă a înarmării și destabiliza situația din nordul Europei”.

În Norvegia se află acum 300 de pușcași marini americani, veniți în ianuarie 2017 pentru manevre, primii militari străini staționați în Norvegia de la al Doilea Război Mondial. Acest contingent va pleca la sfârșitul anului.

În octombrie și noiembrie, în perimetrul Norvegiei vor avea loc manevrele NATO „Trident Juncture 18” la care vor participa toate cele 29 de stat NATO, plus Finlanda și Suedia, în total circa 40 de mii de miliari, cu 70 de nave și 130 de avioane.

XS
SM
MD
LG