08:24:24 25.04.2024
Stiri

Cum poți cultiva CULTURA cu cel mai mare randament pe metru pătrat în propria GOSPODĂRIE

Economie 25.07.2015 13:00 Vizualizări4889 Autor: Ziarul National


Cum poți cultiva CULTURA cu cel mai mare randament pe metru pătrat în propria GOSPODĂRIE sursa: google.ro

Secrete // Ciupercile sunt lipsite de grăsimi, au puține calorii și sunt pline de vitamine, antioxidanți și alți nutrienți, iar cheia cultivării lor în propria grădină este să le creezi condițiile potrivite

Creșterea ciupercilor diferă de orice alt gen de grădinărit, dar vă puteți ocupa și dvs. de acest lucru, în propria grădină. Nu trebuie să te gândești din start că este un lucru dificil și că nu vei putea să-l duci la capăt.

Ciupercile cresc din spori – nu semințe! – care sunt atât de mici încât nu-i poți vedea cu ochiul liber. Pentru că sporii nu conțin clorofilă pentru a începe germinația (spre deosebire de semințe), aceștia se bazează pe substanțe pe care le găsesc în rumeguș - bucăți de lemn, paie sau lichide pentru nutriție etc., mai pe scurt, în compost.

Un amestec din spori și acești nutrienți este numit „puiet”. Puietul susține creșterea rădăcinilor mici și albe ale ciupercilor, denumite „micelium”. De aici pornește întregul proces de creștere a ciupercilor.

Locurile de creștere a ciupercilor

Ciupercile cresc bine pe paie, fân, balii de porumb, coceni de porumb, vreji de soia, mazăre sau fasole, coji și tulpini de floarea-soarelui, ramuri de pomi fructiferi, bușteni din diferite lemnoase, rumeguș, hârtie ș.a. - toate acestea sunt prezente peste tot în mediul agricol autohton.

Pentru creșterea efectivă a ciupercilor aveți nevoie de un spațiu închis care poate fi un subsol, clădire veche, magazie, depozit, grajd, garaj, seră sau șopron. Sub nicio formă să nu creșteți ciuperci într-un spațiu locuibil, deoarece sporii emanați de ciuperci sunt dăunători plămânilor cauzând probleme de respirație.

Spațiul, în mod ideal, ar trebui să fie dotat cu ventilatoare plasate la nivelul culturii de ciuperci. Altfel, asigurați niște aerisiri manevrabile, niște mici ferestre, care totuși să nu facă curent la nivelul culturii. De asemenea, ar trebui să aveți acces la o sursă de apă în interiorul încăperii sau în apropiere. Încăperea ar trebui să poată fi periodic dezinfectată termic sau chimic.

În plus, spațiul ales ar trebui să fie dotat cu o izolare termică ridicată, adică să nu permită variații de temperatură mai mari de 2-3 grade Celsius între ziuă și noapte. Pentru o bună izolare termică asigurați-vă că aveți fie perne de aer între plafon și acoperiș, fie o cameră tampon la intrare, fie tapetați pe exterior cu un strat izolator de polistiren, vată minerală sau un strat de paie sau trestie. Aceste metode de izolare asigură un ciclu, maximum două cicluri de ciuperci pe an. Pentru o producție de trei cicluri pe an ar trebui să asigurați o ventilare permanentă cu aer cald.

Alege specia de ciuperci dorită

Printre cele mai răspândite specii de ciuperci pe care le poți cultiva acasă se află Crimini, Portabello, Shiitake și Stridie. Rămâne numai să-ți alegi specia dorită. Crimini și Portabello (agaricusbisporus) sunt soiuri ale aceleiași specii, cunoscute nouă tuturor sub denumirea de ciuperci Champinion.

Crimini este un soi de ciupercă de culoare cafenie, având o aromă pronunțată. Portabello au „pălării” de 12-15 cm de culoare maro, având o textură moale, care seamănă cu carnea, și o aromă de pădure. Ciupercile Shiitake (Lentinula edodes) sunt groase, cu o textură asemănătoare cărnii. Acest tip de ciupercă reduce tensiunea arterială, scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar și are proprietăți anticancerigene.

Ciupercile Stridie (pleurotus) sunt populare și au un gust și o textură întrucâtva similare stridiilor.

Însămânțarea compostului cu miceliu

După introducerea compostului în local, se va lăsa 24-48 de ore pentru a se răci. Temperatura în interiorul compostului nu trebuie să depășească temperatura camerei. Pentru o răcire mai grabnică, puteți să amestecați compostul cu mâna sau cu furca. Odată compostul însămânțat și menținute condițiile de mediu, după 10-15 zile ar trebui să vedeți mici inele albe de miceliu care ies la suprafață.

Peste alte câteva zile va începe recoltarea. În faza în care încep primele fructificații, temperatura în încăpere trebuie să fie cea menționată pentru fiecare specie de ciuperci. Dacă nu este menținută temperatura în limitele accesibile speciei date, atunci ciupercile apărute se înmoaie, pier, apar din ce în ce mai puține și într-un final se compromite întreaga cultură.

Ciupercărit în cifre

Afacerea cu ciuperci presupune să aveți un teren cu o hală sau o clădire construită. Se poate construi foarte ușor și rapid o hală industrială de dimensiuni mici, problema fiind doar încălzirea care costă destul de mult.

În schimb, ciupercile sunt cultura cu cel mai mare randament pe metru pătrat. Într-un singur ciclu de cultură, se pot obține 15-20 kg de ciuperci pe metru pătrat, iar într-un an pot exista 4-5 cicluri de cultură. Dintr-un spațiu de 200 de metri pătrați se pot obține vânzări de peste o sută de mii de lei pe an, luând în considerare doar varianta cea mai simplă de plantare și recoltare. Spațiul de producție însă se poate supraetaja pe o înălțime de 2-3 metri, iar recolta și vânzările vor crește întrucât ciupercile pot fi plantate pe niște baloți speciali care pot fi suprapuși.

Lilia Grubîi


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md