Statele Unite vor începe să ofere instruire militarilor ucraineni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Departamentul american al Apărării va începe să ofere instruire membrilor armatei ucrainene, extinzând actualul programul de asistenţă militară, care era limitat la unităţi subordonate Ministerului ucrainean de Interne.

„Programul de instruire este parte a cooperării pe termen lung în materie de apărare cu Ucraina şi se va desfăşura la invitaţia Administraţiei ucrainene. Acest program suplimentar va aduce nivelul total al asistenţei oferite Ucrainei începând din 2014 la 244 de milioane de dolari”, a comunicat Departamentul de Stat american.

Până acum, misiunea de instruire a Statelor Unite se limita la membrii Gărzilor naţionale, unităţi subordonate Ministerului de Interne. Peste câteva luni, instructorii Pentagonului vor începe să colaboreze cu armata ucraineană, scrie Mediafax.

Generalul Ben Hodges, comandantul forţelor americane din Europa, declara acum două săptămâni că se analiza posibilitatea extinderii misiunii de instruire a membrilor serviciilor de securitate ucrainene.

Antrenamentele vor începe în toamna acestui an şi se vor desfăşura în vestul Ucrainei, în apropierea frontierei cu Polonia.

Statele Unite oferă serviciilor de securitate ucrainene echipamente militare neletale, în contextul conflictului cu insurgenţii separatişti proruşi. „Nu există niciun plan de modificare a asistenţei oferite”, a dat asigurări Mark Toner, un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Decizia Statelor Unite de a extinde misiunea de instruire militară în Ucraina în mod sigur va atrage critici dure din partea Rusiei.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu cel puţin 6.500 de morţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...