Opoziția de dreapta a Greciei depune moțiune de cenzură împotriva guvernului din cauza acordului cu Macedonia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Noua Democrație (conservator), principala formațiune de opoziție din Grecia, a anunțat joi că va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului premierului Alexis Tsipras pentru a bloca acordul intervenit între Atena și Skopje cu privire la numele Macedoniei, relatează AFP și Reuters.

Moţiunea „împotriva guvernului” va fi depusă în cursul după-amiezii de joi, după terminarea votului asupra ultimului pachet de măsuri cerut de creditorii internaţionali ai Greciei – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a anunţat liderul Noii Democraţii, Kyriakos Mitsotakis, în parlament.

„Vom vedea dacă există 154 de deputaţi (ai actualei majorităţi guvernamentale, din totalul de 300 de deputaţi – n.red.) pentru a spune „da” semnării acordului” încheiat marţi între premierul Tsipras şi omologul său macedonean, Zoran Zaev, a declarat Mitsotakis, reiterând că respinge „un acord rău”.

Prin această moţiune, Mitsotakis vrea să testeze coeziunea guvernului, pusă la încercare în privinţa compromisului cu Skopje de poziţia aliatului suveranist al lui Tsipras, ministrul apărării Panos Kammenos.

Kammenos şi-a reafirmat marţi opoziţia faţă de orice împărţire cu statul vecin a numelui de Macedonia, după ce compromisul intervenit între Atena şi Skopje prevede ca fosta republică iugoslavă să se numească Republica Macedonia de Nord.

„Nu îi vom diviza pe greci pentru a-i uni pe skopianoi”, a mai spus Mitsotakis, folosind termenul utilizat de greci pentru a-i desemna pe vecini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...