Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ CNA recomandă Guvernului să…

DOC CNA recomandă Guvernului să vândă fostul Stadion Republican în condiții de maximă transparență

Foto: realitatea.md

Centrul Național Anticorupție (CNA) recomandă Guvernului să vândă în condiții de maximă transparență Ambasadei Statelor Unite ale Americii teritoriul pe care este amplasat fostul Stadion Republican. În Raportul de expertiză anticorupție a „Proiectului de lege cu privire la desființarea Stadionului Republican”, CNA susține că nu are competență funcțională pentru a se pronunța asupra oportunității semnării unui contract de cumpărare-vânzare între stat și Ambasada SUA la Chișinău, dar recomandă autorităților să informeze societatea civilă despre prețul negociat și condițiile contractului de vânzare-cumpărare.

„Proiectul de lege privind desfiinţarea Stadionului Republican” a fost supus consultărilor publice de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii între 29 mai-8 iunie curent. Documentul a fost elaborat după ce, în decembrie 2017, SUA şi-au exprimat dorinţa  de a procura terenul cu suprafaţa de 5,1814 hectare, amplasat pe str. Tighina nr. 12 din Chişinău, proprietate publică a statului, pentru construi un nou sediu al reprezentanței diplomatice.

„Recomandăm completarea notei informative cu aspectele menționate supra, precum și asigurarea unei transparențe maxime, cu informarea societății civile, la determinarea valorii bunului imobil, la negocierea prețului, la condițiile contractului de vânzare-cumpărare în vederea asigurării interesului public”, scrie CNA în raportul de expertiză anticorupție asupra proiectul de lege respectiv.

Totodată, CNA menționează că Nota Informativă la Proiectul de lege privind desfiinţarea Stadionului Republican lacunar face referință la natura juridică a bunurilor imobile (construcții) care sunt atestate pe terenul respectiv, eventualele litigii, neînțelegeri, ținând cont de respectarea dreptului la proprietate, căile de soluționare a acestor eventuale litigii, precum și la existența unor interdicții/notări/alte drepturi reale atestate la obiectul terenului respectiv.

Lacune identifică experții CNA și la capitolul prevederilor în cazul unui eventual refuz al achiziționării bunului.

Proiectul urmează să intre în procedură legislativă și să fie examinat de Parlament.

După aprobarea proiectului de lege de către Parlament, terenul va fi transmis, cu titlu oneros, la preţ de piaţă, în proprietatea SUA cu scopul de a construi noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău. Conform documentului, Guvernul R. Moldova va determina valoarea terenului, va negocia preţul şi va semna contractul de vânzare/cumpărare a bunului imobil.

Foto: realitatea.md