Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul din România în care…

Dosarul din România în care este vizat Plahotniuc a trecut Prutul. Ce spune PG

Vladimir Plahotniuc

Dosarul penal din România în care este vizat liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a ajuns la procurorii din R. Moldova. Procuratura Generală (PG) examinează materialele puse la dispoziție de organele de drept din România și așteaptă o decizie finală a instanței de apel București. Un răspuns exact despre fapele pe care le elucidează dosarul, ce materiale au fost transmise, ce statut are liderul PDM și cum a fost expediată cauza înainte de a exista o decizie finală a justiției din România nu am reușit să aflăm însă la PG.

„Materialele puse la dispoziție de autoritățile României le examinăm și, concomitent, așteptăm decizia finală a organelor competente din România”, a precizat purtătoarea de cuvânt a PG, precizând că este unica informație pe care o poate oferi presei la acest subiect.

Nici Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT), în gestiunea căruia se află dosarul, nu a oferit un răspuns privind procedura de transfer a acestuia către organele de drept de la Chișinău.

Într-un răspuns pentru ZdG, din 5 iunie curent, DIICOT a scris că nu poate spune dacă instituția a solicitat transferul dosarului penal în care figurează liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în R. Moldova și nici care sunt motivele ce au stat la baza adoptării unei astfel de decizii, deoarece aceste informații ar fi „exceptate de la liberul acces al cetățenilor”.

G4Media.ro a scris, cu referire la documentele din dosar la care a avut acces, că DIICOT a formulat o cerere de transfer a procedurii penale în R. Moldova în dosarul care îl vizează pe liderul PDM, Vladimir Plahotniuc în februarie curent, iar în luna martie Tribunalul București a satisfăcut solicitare. Respectiv, asupra cerere DIICOT urmează să se pronunțe Curtea de Apel București.

Potrivit G4Media.ro, în aprilie 2017, procurorii DIICOT au deschis o cauză pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani, după ce Veaceslav Platon, fost parlamentar și om de afaceri, etichetat drept „raiderul nr. 1 din CSI, a depus o plângere penală în acest sens.

Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. Platon s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un „take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

În februarie acest an, DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive:

„Posibilele infracţiuni sesizate nu au fost comise, nici măcar în parte, pe teritoriul statului român şi, în consecinţă, administrarea unor mijloace de probă ar fi extrem de îngreunată”, arată procurorii DIICOT în cererea de transfer a procedurii penale. DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat de către Veaceslav Platon ar fi fost comise tot acolo.