/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Câtă mită se dă în Moldova? De la 50 și până la 500.000 de lei – sunt valorile minime și maxime

13 iunie 2018, ora 18:56

Potrivit cercetării, corupția este calificată drept o problemă foarte gravă de fiecare al treilea cetățean și de o treime dintre agenții economici. Fiecare a doua persoană consideră că în Republica Moldova nu există nicio instituție publică care să nu fie coruptă.

„Dintre persoanele fizice și agenții economici care au recunoscut că au dat mită, o persoană a dat în medie mită de aproape patru ori în decursul a 12 luni la instituție sau alta iar din partea agenților economici frecvența mitei a fost de șase ori,” a menționat Ruslan Sințov, director CIVIS.

S-a estimat că oamenii de rând au dat mită în valoare de 278 de milioane de lei, iar agenții economici – de 127 de milioane de lei.

„Știți, moldoveanul parcă n-ar putea fără mită”

„Medicilor am dat. Ei singuri numesc suma. Am mers și mi-am făcut operație la glanda tiroidă. Pe lângă ceea ce am plătit la casă, medicul mi-a spus: încă 100 de euro.”

„Când microbuzele trec expertiza tehnică, obligatoriu dau mită 450 sau 500 de lei”

Unii oameni spun că n-au dat mită niciodată.

„Mită să dau? Nu iau și nici nu dau.”

„- N-avem cui da mită, nu iau mită la noi polițiștii.
– Dar alt cineva?
– Nimeni nu i-a mită la noi.”

Potrivit cercetării, agenții economici au oferit cadouri, în mare parte, Curții de conturi, Inspecției anti-incendiare și Agenției Proprietății Publice, în timp ce oamenii de rând – instituțiilor de învățământ și celor medicale. Trecătorii spun că trebuie să facem diferență dintre mită și mulțumire.

„Eu nu cred așa, mita e mită iar mulțumirea e alt ceva. Mulțumire asta e atunci când omul face ceva din suflet iar mita iar mita este despre relații de lucru.”

„Chiar și eu pot să mă duc să dau la medic o cutie de ciocolată sau șampanie dacă mi-a plăcut cum s-a adresat cu mine sau mi-a dat o lecuire.”

„Medicilor am dat mulțumire pentru că fără asta mă simt incomod.”

„- O cutie de ciocolate da.
– Cui ?
– La profesori când s-au terminat examenele.”

Volumul total al mitei a fost de 405 milioane lei, aceasta ar însemna o valoare similară a bugetului municipiului Bălți aprobat pentru anul 2017. Studiul a fost efectuat de CIVIS, în perioada 14 noiembrie 2017 – 1 februarie 2018, și a fost finanțat de ministerul de Afacerilor Externe al Norvegiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram