Principală  —  IMPORTANTE   —   4 din 43. Cine sunt…

4 din 43. Cine sunt inspectorii angajați de ANI pentru a verifica și a sancționa funcționarii cu averi nedeclarate

La aproape doi ani de când a fost reformată, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar putea deveni funcțională. După un concurs la care și-au înaintat candidaturile 43 de candidați, ANI a angajat în funcții de inspectori de integritate doar patru persoane. Este vorba despre Ada Griciuc, Constantin Culicovschi, Radion Buzu și Ion Nicolaev. Aceștia au depus „jurământul de credință” și urmează să înceapă a-și exercita atribuțiile de serviciu, printre care: să efectueze controlul averilor și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor în privința funcționarilor publici și demnitarilor. Timp de doi ani, cât proprietățile și veniturile acestora nu au fost verificate de către niciun organ de stat, în sertarele ANI au fost depozitate câteva sute de petiții care semnalează problemele de integritate ale funcționarilor. Potrivit vicepreședintelui ANI, Lilian Chișca, până a verifica declarațiile pentru 2017 ale funcționarilor publici, cei patru inspectori de integritate urmează să examineze petițiile care sunt stocate din august 2016.

Dintre 43 de candidați care au depus dosarele în concursul pentru funcția de inspector de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), doar 32 au fost admiși în competiție. 22 de pretendenți nu au promovat proba scrisă, respectiv la proba interviului au fost admise doar zece persoane. După etapa respectivă în concurs au rămas și mai puțini candidați – șase. Ultima probă, cea de testare a comportamentului simulat, a fost promovată de doar patru candidați, cei care au și devenit câștigători ai concursului:

  1. Ada Griciuc,
  2. Constantin Culicovschi,
  3. Radion Buzu,
  4. Ion Nicolaev.

La 11 iunie, inspectorii au depus jurământ de credință.

Contactat, vicepreședintele ANI, Lilian Chișca, a declarat că două persoane desemnate câștigătoare ale concursului public sunt angajați ai instituției, pe când alte două persoane care au promovat concursul vin din alte entități, respectiv, la acest moment sunt perfectate actele. Potrivit lui Lilian Chișca, primele controale inspectorii de integritate le vor efectua în privința persoanelor vizate în petițiile stocate timp de doi ani la ANI.

„Zi de zi noi tot avem înregistrări de petiții și sesizări”, explică Lilian Chișca. La începutul anului curent, în sertarele ANI așteptau a fi examinate de viitoriii inspectori de integritate 288 de petiții și 75 proceduri de control iniţiate în primele 7 luni ale anului 2016, fără a avea o decizie adoptată.

Întrebat dacă cei doi candidați care au promovat proba interviului, dar nu au fost desemnați câștigători ai concursului, au picat testul la poligraf, vicepreședintele ANI a precizat că rezultatul negativ al testului poate servi motiv pentru a fi refuzată angajarea în funcția de inspector de integritate.

„Este și motiv, fiindcă că proba presupune anumite tipuri de întrebări și riscuri și ține de integritatea instituțiie pe cine angajăm și cine o să exercite controlul integrității. Ține de imaginea instituției”, a explicat Lilian Chișca.

Potrivit noului cadru legislativ, viitorii inspectorii de integritate ai ANI vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni.

Cine sunt primii patru inspectori de integritate

Ada Griciuc

Ada Griciuc și-a început cariera la Inspectoratul Fiscal de Stat, ulterior a activat în cadrul Centrului Național Anticorupție și fosta Comisie Națională de Integritate, iar în prezent este șefa Direcției control interese personale a ANI. Aceasta declară venituri modeste pentru 2017: un salariu mediu lunar de 9 700 de lei la ANI și o îndemnizație de 8 665 de lei. Potrivit actului de avere, aceasta deține din 1999 un apartament de 54 de metri pătrați pentru care a plătit 30 de mii de lei.

Radion Buzu

Radion Buzu, un alt inspector de integritate, este angajat în Direcția juridică a ANI, anterior însă, din august 2015, a fost consultant principal în Direcţia control venituri şi proprietăţi a fostei CNI. Acesta și-a început cariera profesională la Banca de Economii, iar ulterior a activat în cadrul mai multor organizații comerciale.

Anul trecut, Buzu a ridicat la ANI un salariu de 81 553 de lei. Acesta afirmă că din 2005 deține în folosință un apartament de 50 de metri pătrați, iar în 2017 și-a cumpărat un automobil de model Pontiak Vibe, fabricat în 2004, cu opt mii de lei. Funcționarul deține o cotă de 25% din acțiunile firmei „Buranex-Cons” SRL care are afaceri în domeniul construcției. Până în 2021, Radion Buzu urmează să restituie o datorie de 190 de mii de lei pe care a contractat-o în 2011 cu o rată a dobânzii de 11 %.

Constantin Culicovschi

Constantin Culicovschi este ofițer-grănicer și jurist. Acesta a făcut studii la Colegiul Militar „Alexandru cel Bun” și la Academia Națională a Trupelor de Grăniceri din Ucraina, profilul militar-grănicer. În 2001 a absolvit Academia Interregională de Management a Personalului din Kiev, cu specializare juridică în drept comercial și dreptul muncii. În 2012 și-a luat diploma de master în drept la Academia Militară „Alexandru cel Bun”, specialitatea securitate și apărare. Acesta a făcut carieră în cadrul Poliției de Frontieră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne între 2001-2015, acolo unde a ocupat mai multe funcții ce țin de investigarea infracțiunilor la frontiera de stat, activitatea logistică și metodică, dar și de formare profesională a viitorilor grăniceri. Din 2016, Culicovschi este șef-adjunct al Secției juridice de la Întreprinderea de Stat „MoldData”.

Ion Nicolaev

Ion Nicolaev este ofițer de investigație în cadrul Centrului de Combatere a Traficului de Persoane al Ministerului Afacerilor Interne. Anterior a activat în funcția de jurist-consultant în cadrul unui consiliu raional. Acesta are studii juridice, absolvind în 2008 Facultatea Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.

De aproape doi ani, funcţionarii de stat și demnitarii din R. Moldova care-şi ascund averile duc o viaţă lipsită de griji. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora nu mai sunt verificate de nicio instituţie, toate sesizările privind posibile diferențe între veniturile raportate și averile pe care le dețin sunt arhivate şi păstrate pentru viitorii inspectori de integritate. 

Autoritatea Națională de Integritate, succesoarea Comisiei Naționale de Integritate, este unica instituție abilitată să verifice declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor, însă a fost nefuncțională mai bine de doi ani.  După mai multe încercări nereușite de alegere a unui președinte al Autorității, pe 22 decembrie 2017 ANI a anunțat că Rodica Antoci a susținut cu succes proba de testare la detectorul comportamentului simulat (poligraf), iar l-a scurt timp, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a acesteia la șefia instituției. Totodată, vicepreședinte al ANI a fost numit Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI. 

Un an de la reformă, fără integritate

Reforma integrităţii: Opt luni fără verificarea averilor

Alte articole și știri despre Autoritatea Națională de Integritate puteți citi AICI