22:15:54 19.04.2024
Stiri

FOTO // O delegație a deputaților de la București a inaugurat o nouă grădiniță din R. Moldova, renovată cu sprijinul financiar al României

Social 12.06.2018 18:00 Vizualizări1863 Autor: Ziarul National
FOTO // O delegație a deputaților de la București a inaugurat o nouă grădiniță din R. Moldova, renovată cu sprijinul financiar al României FISM


Cei circa 100 de micuți din satul Ciulucani, raionul Telenești, și părinții acestora au motiv de bucurie.

Unica grădiniță din sat, „Porumbei”, a fost reparată și are, începând de astăzi, condiții europene, datorită sprijinului financiar venit din România.



Instituția preșcolară a fost inaugurată de către deputații din Comisia Mixtă de Integrare Europeană din Parlamentul României și Parlamentul R. Moldova, aflați într-o vizită în stânga Prutului, de secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Vechea grădiniță de copii era amplasată într-o fostă casă de locuit și nu dispunea de suficient spațiu pentru fiecare copil, potrivit normelor în vigoare. Autoritățile locale au decis să reprofileze unul dintre blocurile gimnaziului din localitate în grădiniță.



„Din grantul oferit de Guvernul României, grădiniţa din Ciulucani a beneficiat de lucrări și bunuri în valoare de 2 805 501 de lei, dintre care Guvernul României a alocat 2 332 055 de lei, autoritățile publice locale – 297 725 de lei, iar Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) – 175 721 de lei. Din aceste mijloace au fost efectuate lucrări interioare și exterioare, schimbat acoperișul, montate uși și ferestre noi, a fost reparat sistemul de încălzire, sistemul de ventilare, sistemul electric și rețelele de apă și canalizare. De asemenea, instituția a fost dotată cu mobilier pentru grupe, utilaj pentru blocul alimentar și echipament pentru terenul de joacă”, a declarat la eveniment directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu.

Grădiniţa „Porumbei” din satul Ciulucani funcţionează din anul 1982. Pentru prima dată în istoria satului Ciulucani, în cadrul instituției renovate va fi creată o grupă de creșă ce va putea fi frecventată de copii de la vârsta de doi ani.

„Investiția pe care a făcut-o Guvernul României prin acest program este una de valoare. Doresc să le mulțumesc celor care au făcut posibil acest lucru: autorităților publice locale, Guvernului României, Guvernului Republicii Moldova. Succesul ar fi fost imposibil, dacă n-am fi beneficiat de priceperea și de dăruirea FISM. Prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova. Cred că este important să acordăm atenția cuvenită viitorului, să avem copii educați, iar locuitorii acestei frumoase localități să fie mulțumiți”, a afirmat la eveniment Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Menționăm că, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat un grant de 26 de milioane de euro, bani care au fost utilizați la renovarea a 933 de grădiniţe din stânga Prutului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md