Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional OCCF. Noi oportunități pentru Portul Internațional Liber Giurgiulești

Republica Moldova a aderat la Coridorul feroviar internațional al Organizației Colaborării Căilor Ferate OCCF (OSDJ), ceea ce va permite ca, prin Portul Internațional Liber Giurgiulești, să fie transportate mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova spre statele europene, precum și viceversa – spre Reni, Odesa, Iliciovsk, Poti, Tbilisi, Baku, Türkmenbaşı, Bukhara, Dzidzak, Avast, Tașkent.

În acest sens, în cadrul Sesiunii a XLVI-a a Consiliului miniștrilor al Statelor Membre ale OSDJ OCCF, a fost semnat un protocol, inclusiv de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, care a participat la eveniment.

Sesiunea a avut loc la Bișkek, Republica Kârgâză.

În cadrul Sesiunii au fost discutate subiecte ce țin de domeniul căilor ferate și au fost adoptate un șir de documente importante, printre care introducerea modificărilor în Acordului privind aspectele organizaționale și operaționale ale transportului combinat pe direcția Europa-Asia și progresul Conferinței Internaționale cu privire la adoptarea textului proiectului Convenției Privind Traficul Feroviar Internațional Direct.

De asemenea, a fost adoptat bugetul Comitetului OCCF (OSJD) pentru anul 2018 și bugetul prealabil pentru anul 2019.

La Sesiunea a XLVI-a au participat miniștri și secretari de stat ai ministerelor, responsabili pentru transportul feroviar ai țărilor membre ale OSJD, printre care Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Polonia, Federația Rusă, România, Slovacia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina, Cehia, Estonia, precum și reprezentanți ai întreprinderilor afiliate OSJD – S.A. „PLASKE” și Corporația „Korale”, ai Comisiei Economice Eurasiatică (EaEK), Organizației Interguvernamentale Transportul feroviar internațional (OTIF), Comitetului Internațional de Transport Feroviar (CIT), Uniunii Internaționale a Căilor Ferate (UIC).

Republica Moldova a aderat la OSJD (OSJD) prin Hotărârea Parlamentului nr.1534-XII din 25.02.1998.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.