Scandal la vârful sistemului bancar american: 22 de bănci acuzate de manipulare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un număr de 22 de companii financiare din Statele Unite, precum Bank of America şi Citigroup, au fost date în judecată pentru manipularea emisiunilor de titluri ale Trezoreriei, în detrimentul investitorilor, în cadrul primului proces colectiv de acest tip, relatează Reuters.

Fondul de pensii al angajaţilor din sectorul public al oraşului Boston, State-Boston Retirement System, acuză Merrill Lynch, divizie a Bank of America, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings, JPMorgan Chase&Co, UBS Group şi alte 14 companii financiare că, în calitate de dealeri primari, au încercat în mod ilegal să profite de vânzarea de titluri şi obligaţiuni alw Trezoreriei, în detrimentul investitorilor.

Potrivit reclamaţiei fondului de pensii, făcută la tribunalul districtual din New York, băncile s-au folosit de chat-uri, mesaje instant şi alte mijloace pentru a face schimb de informaţii confidenţiale şi să îşi coordoneze strategiile pe piaţa titlurilor de Trezorerie în valoare de circa 12.500 miliarde de dolari.

„Faptul a permis băncilor să umfle preţurile titlurilor de Trezorerie vândute investitorilor, înainte de lichitaţie, atunci când doreau să iasă de pe piaţă, şi să scadă preţurile în cazul în care doreau să cumpere, încălcând legislaţia antitrust”, se arată în plângere.

Dealerii primari sunt băncile autorizate să tranzacţioneze direct cu Rezerva Federală, investitori mari în emisiunile de obligaţiuni ale Trezoreriei şi market-makers pe piaţa secundară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...