Andrei Năstase: Cinematograful Gaudeamus, demolat cu tot cu drapelul de stat. A venit Dima cu buldozerul// VIDEO

Zeci de chișinăuieni au ieșit sâmbătă seara în stradă la un protest spontan, organizat împotriva acțiunilor de demolare a Cinematografului Gaudeamus. Primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, prezent la fața locului, s-a arătat indignat că lucrările se fac sâmbătă seara, deși anterior societatea civilă și el personal au solicitat să stopeze demolarea până municipalitatea nu o să facă o claritate în acest caz.

Totodată, Andrei Năstase s-a arătat revoltat că edificiul a început a fi demolat cu tot cu drapelul de stat pe frontispiciul acesteia.

„Sâmbătă seara, la chindii, s-a decis să se demoleze o construcție, pe care mulți o consideră istorică, indiferent dacă este sau  nu inclusă în registrul edificiilor de importanță municipală sau națională. Este o afacere dubioasă. Societatea civilă a reacționat, am reacționat și eu, întrucât nu era stabilit gardul de protecție. Iar astăzi la amiază au instalat acest gard și iată în câteva ore au început a demola clădirea”, a spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase a spus că nu mai poate opri demolarea acestui edificiu, dar că a cerut viceprimarului Nistor Grozavu dosarul privatizării cinematografului, pentru a vedea legalitatea acestuia. Noul primar ales a arătat că, într-un timp foarte scurt, a fost demolată o aripă, frontispiciul clădirii. „Uitați-vă cum arată drapelul Republicii Moldova”.

„Am venit aici și văd cum un buldozer dă în drapelul RM, dă în acest edificiu construit în anii 50 și care pentru mulți dintre noi constituie un edificiu istoric, Am intervenit și am oprit, și după aceasta mecanicul a luat-o la sănătoasa. Când l-am întrebat dacă are documente și documente care să-l identifice mi-a spus că îl cheamă Dima”, a spus el.

Astăzi, Andrei Năstase s-a întâlnit cu viceprimarul Nistor Grozavu, iar la întrevedere l-a îndemnat să se opună ilegalităților din oraș, pentru că „ceea ce este demolat nu mai poate fi adus înapoi”.

„Eu în această noapte nu am putut dormi. Și știți de ce? Pentru că m-am duc la Gaudeamus cu o oră mai târziu. Atât îmi reproșez, dar nu pot să stau paznic la toate edificiile din oraș. Dacă mă duceam cu un ceas mai înainte nu era demolat acest edificiu”, a declarat Andrei Năstase.

El a îndemnat cetățenii să se adune astăzi la ora 13.00 în fața fostului cinematograf, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva ilegalităților comise în oraș.

„Vă îndemn să fiți la ora 13.00 în fața la Gaudeamus. Veniți să vedeți ce dezmăț este demarat acolo de autoritățile centrale și locale. În spatele acestor ilegalități se află personal Plahotniuc prin niște intermediari”, a menționat Andrei Năstase.

Anterior, Primăria Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare din 22 martie curent. Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.