Şevciuk: Ucraina a mobilizat 7.000 de militari la segmentul transnistrean de frontieră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ucraina a mobilizat aproximativ 7.000 de militari la frontiera cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, şi a creat posturi de atac, acuză Evgheni Şevciuk, liderul regimului separatist de la Tiraspol, informează site-ul agenţiei TASS.

„În contextul evenimentelor din Ucraina, simţim presiunea unor factori negativi. Unul este concentrarea militarilor ucraineni. (…) Au fost construite puncte de atac de-a lungul frontierei şi, potrivit estimărilor noastre, între 5.000 şi 7.000 de militari ucraineni sunt staţionaţi în apropierea frontierei Transnistriei”, a spus Şevciuk într-un interviu acordat postului Rossia 24.

Miercuri, Evgheni Şevciuk a ordonat mobilizarea bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani în contextul temerilor privind izbucnirea unor confruntări armate în Transnistria. Decretul de mobilizare a rezerviştilor a intrat în vigoare imediat şi va fi valabil până la sfârşitul anului 2015.

„Sunt chemaţi la ordine toţi recruţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani”, se arată în ordinul semnat de Evgheni Şevciuk.

În regiunea separatistă Transnistria este staţionat un contingent rus de așa-ziși „pacificatori” format din peste 1.000 de militari. Totodată, alți peste o mie de militari ruși staționează ilegal în regiunea separatistă.

De la izbucnirea conflictului separatist în estul Ucrainei, în martie 2014, tensiunile s-au amplificat în Transnistria, regimul Şevciuk acuzând armata ucraineană că mobilizează forţe militare în apropierea frontierelor sale.

De cealaltă parte, Kievul susține că aceste măsuri sunt pentru apărarea de o eventuală invazie rusească din regiunea separatistă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...