A fost semnat documentul de creare a Asambleei parlamentare Moldova, Georgia, Ucraina

Președintele Parlamentului Andrian Candu și omologii săi Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy au semnat astăzi, la Kiev, documentul de creare a Asambleei  parlamentare Moldova, Georgia și Ucraina.

Asambleea va avea un statut consultativ, iar statutul acesteia va fi aprobat într-o reuniune ulterioară.

Această structură interparlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun.

Cei trei președinți de Parlament au fost unanimi în nevoia de a fi mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Moldovei, Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate, inclusiv securitatea energetică, prezența nesancționată a trupelor străine pe teritoriile ocupate de Federația Rusă în cele trei state, dezinformarea și știrile false.

Luând în calcul aspirațiile comune de aderare la Uniunea Europeană, șefii  a celor trei legislative s-au angajat să coopereze pentru buna implementare a reformelor și angajamentelor asumate la obținerea statutului de state asociate UE și să împărtășească bunele practici.

Președintele Parlamentului este însoțit în această vizită de președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov și de către președintele grupului de prietenie cu Ucraina, Eugeniu Nichiforciuc.

Președintele Parlamentului Andrian Candu participă la cea de-a doua conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Moldova și Ucraina, care se desfășoară la Kiev, în perioada 8-10 iunie curent.

Prima conferință interparlamentară de nivel înalt Moldova, Georgia și Ucraina a avut loc la 2 martie la Chișinău, când cei trei președinți de Parlamente s-au angajat să-și  unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.