Rusia îşi face agenţie de rating proprie, „rezistentă la riscurile geopolitice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca centrală a Rusiei a anunţat vineri că o nouă agenţie de rating rusească va fi lansată la finele acestui an, după ce două dintre cele trei mari agenţii occidentale de rating (S&P, Moody’s şi Fitch) au retrogradat Rusia la nivelul junk, o decizie care, potrivit Moscovei, a fost una motivată politic, transmite Reuters.

Ekaterina Trofimova, vicepreşedinte la banca de stat OAO Gazpromank şi fost analist pentru Rusia şi CSI la Standard & Poor’s, va fi preşedintele noii agenţii de rating. Dotată cu un capital de trei miliarde de ruble (51,4 milioane de dolari), noua agenţie de rating va fi finanţată de bănci, companii de asigurări şi manageri de active, a precizat Banca Centrală a Rusiei. Acţiunile viitoare agenţii ar urma să fie împărţite între investitori, fără ca un singur investitor să deţină o participaţie mai mare de 5%.

„Agenţiile de rating sunt unul din elementele cele mai importante ale infrastructurii pieţelor financiare iar activitatea lor ar trebui să fie rezistentă la riscurile geopolitice”, se arată în comunicatul Băncii Centrale a Rusiei.

În Rusia există deja mai multe agenţii de rating dar oficialii ruşi au susţinut crearea unei noi entităţi. În plus, ţările din grupul BRICS discută şi ele despre înfiinţarea unei agenţii de rating iar Rusia şi China intenţionau ca în 2015 să lanseze noua Universal Credit Rating Group (UCRG), însă deocamdată discuţiile s-au blocat din cauza unor motive politice.

Tensiunile dintre oficialii ruşi şi marile agenţii de rating au crescut la începutul acestui an când Standard & Poor’s and Moody’s au decis să scoată Rusia din categoria ţărilor care beneficiază de un rating recomandat pentru investiţii (investment grade) din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. Fitch Ratings, ultima din cele trei mari agenţii de rating, este singura care acordă în continuare Rusiei un rating „BBB minus”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...